Rusko po změně postoje USA neumístí v Kaliningradu rakety Iskander

Moskva – Rusko opouští od svého záměru rozmístit rakety Iskander v Kaliningradské oblasti. K tomuto rozhodnutí dospěla Moskva poté, co USA ustoupily od budování protiraketového štítu v Česku a Polsku. Oznámil to dnes ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. Umístění raket Iskander mělo být odvetnou protiakcí. Ruský premiér Putin dnes komentoval rozhodnutí Spojených států zrušit štít jako správné a odvážné.

Moskva opouští svůj záměr umístit rakety do Kalinigradské oblasti. Oznámil to dnes ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. „Věřím, že tu logiku chápete. Když v České republice a Polsku nebude radar a rakety, nemusíme na to hledat odpověď,“ prohlásil Rogozin.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv začátkem července znovu varoval, že Rusko rozmístí rakety v této ruské enklávě mezi Polskem a Litvou, pokud Spojené státy vybudují prvky protiraketového štítu ve východní Evropě, jak naplánoval předchozí americký prezident George Bush.

Putin: Rozhodnutí USA zrušit štít je správné a odvážné

Podle ruského premiéra Vladimira Putina je rozhodnutí USA zastavit dosavadní plány na výstavbu protiraketového štítu v Evropě „správné a odvážné“. Podle Reuters Putin žádá od Washingtonu další podporu a ústupky.

„Očekávám, že po tomto správném a odvážném rozhodnutí budou následovat další včetně úplného odstranění všech omezení na transfer vyspělé technologie do Ruska. A včetně aktivity vedoucí k rozšíření členství ve Světové obchodní organizaci, aby se do ní dostaly Rusko, Kazachstán a Bělorusko,“ řekl dnes Putin investorům v černomořském středisku Soči.

Za nový začátek dnes označil budoucnost vztahů mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Řekl, že NATO a Rusko by měly úzce spolupracovat, a to hned na několika úrovních - v boji s terorismem i pirátstvím, v postupu vůči Íránu a také společně čelit bezpečnostním hrozbám.

Kreml odpovídá, že je hlubší spolupráci nakloněný. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin Rasmussenovu řeč označil za pozitivní a velmi konstruktivní.

Polská opozice kritizuje vládu i USA

Hlavní polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) dnes opět zaútočila na vládu premiéra Donalda Tuska kvůli tomu, že se Spojené státy rozhodly ustoupit od projektu protiraketové základny v Polsku. Podle předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského premiér Tusk „udělal vše pro to, aby projekt ztroskotal“, a za jeho krach proto nese jeho vláda odpovědnost. Již ve čtvrtek požadoval, aby vláda odstoupila. Šéf PiS ale nešetřil ani kritikou na adresu USA. Nelíbí se mu, že své rozhodnutí oznámily 17. září, tedy v den, kdy si Poláci připomínají sedmdesáté výročí útoku Sovětského svazu na jejich zemi. „To není náhoda,“ citovala přesedu PiS ve svém internetovém vydání Gazeta Wyborcza.

Ruský premiér Vladimir Putin na návštěvě Abcházie
Zdroj: ČT24