Gates: Americká protiraketová obrana v Evropě má budoucnost

New York – Americký ministr obrany Robert Gates v článku pro list The New York Times napsal, že americká protiraketová obrana v Evropě má budoucnost. Gates tvrdí, že Spojené státy její systém nelikvidují, ale naopak posilují. Od radaru v Brdech a balistických antiraket na polském území americká administrativa sice upouští, ale politici vzkazují Česku i Polsku, že budou zapojeny do nového systému protiraketové obrany. První fáze rozmisťování by měla být dokončena v roce 2011, tedy výrazně dříve, než měl vzniknout původně plánovaný protiraketový deštník.

„Pro Česko původně plánovaná pevná radarová základna by byla mnohem méně adaptovatelná než letecké senzory a čidla v kosmu a na souši, které plánujeme využít nyní,“ napsal Gates v New York Times.

Místo pevného radaru a balistických antiraket teď chtějí Spojené státy rozmístit mobilní střely typu SM-3 systému Aegis, určené proti raketám krátkého a středního doletu. V minulosti prošly sedmi úspěšnými testy a Pentagon chce ve vývoji pokračovat, aby v budoucnu mohly sestřelovat i rakety dlouhého doletu.

Protiraketová obrana USA v Evropě má budoucnost (zdroj: ČT24)

Gates také přiznává, že původní projekt zkomplikovala i opožděná ratifikace v Česku a Polsku. Američané kalkulovali s přibližně dvouletým zpožděním. Rozpaky ale mezi českými politiky vyvolává i nová varianta střel SM-3.

„Systém musí být postaven na nějakém reálném základě. Nemůže jít o vzdušné zámky, jakousi cenu útěchy za deset, dvacet let, kdy se ukáže, že ten projekt není realistický,“ uvedl například senátor Alexandr Vondra (ODS).

Vzájemné diskuse o protiraketové obraně pokračují. V pondělí bude s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou jednat její český protějšek Jan Kohout. Konkrétní téma rozhovorů a další podrobnosti zatím nejsou známy.