Muslimové slaví konec ramadánu, blahopřál jim i Obama

Bagdád - Muslimové po celém světě slaví konec postního měsíce ramadánu. Po společných modlitbách věřící stráví následujících několik dní volna v rodinném kruhu a návštěvami příbuzných. Svátek íd al-fitr bývá nejen podnětem k oslavám pospolitosti muslimské komunity, ale i příležitostí k zamyšlení věřících nad stavem věcí v jejich obci a k přáním či předsevzetím, která se na Západě obvykle spojují s příchodem nového roku. A jelikož v řadě zemí islámského světa probíhají konflikty, přejí si věřící více než co jiného mír a klid.

„Vyzývám politiky, aby se sjednotili, stejně jako nás spojuje ramadán. Prosíme Alláha a modlíme se, aby se politici sjednotili ve prospěch lidu. Rádi bychom jim vzkázali, že politických sporů už bylo dost a že by měli dbát na blaho lidí,“ přeje si například bagdádský imám Umar Muhammad.

Vedle svého duchovního rozměru má ale íd al-fitr svou ryze praktickou stránku, do níž se často promítá komerce, stres a shon, tedy něco, co běžně zažívají i lidé v křesťanském světě v době vánočních svátků. Po měsíci půstu, kdy se museli zdržet od úsvitu do soumraku jídla, pití, kouření i sexu, si mohou nyní dopřát všeho do sytosti.

Končí ramadán (zdroj: ČT24)

Letos ale muslimové utrácejí méně než loni – důvodem je krize. „Ekonomika zažívá útlum, takže mi klesly prodeje. Dříve jsem prodával i tisíc kusů, dnes tak kolem osmi set,“ postěžoval si například prodavač sladkostí v Kuala Lumpuru.

Konec ramadánu pochopitelně oslavují muslimové i v zemích, kde islám není dominantním náboženstvím. Ti ve Spojených státech se letos dočkali speciálního poselství od prezidenta Baracka Obamy, který zdůraznil silnou tradici, jakou má v islámu solidarita a charita. Šéfka americké diplomacie Clintonová zase uvedla, že konec ramadánu je příležitostí připomenout, že hodnoty islámu jako dobročinnost, přátelství, spolupráce a soucit, jsou hodnotami, které jsou drahé i Američanům.