Umělá rohovka – zázrak, který navrací zrak

Praha –  Dvouhodinová operace, jež mění život stovkám pacientů. Řeč je o umělé rohovce. V českých operačních sálech se začíná objevovat její nový typ – takzvaná bostonská keratoprotéza. Jako první ji před 9 měsíci dostala Hana Charvátová. Kvůli infekci neviděla dlouhých 16 let.

„Jakmile skončila operace, tak jsem slezla ze stolu a okamžitě jsem viděla, je to něco, co si nikdo neodvede představit,“ popsala zázrak pacientka Charvátová. Radost však vystřídal lehký šok. Svůj obličej neviděla mnoho let, děti vyrostly, i její manžel se změnil. „Zdálo se mi, že zestárl. Řekla jsem mu: Jé, ty vypadáš jako Fantomas,“ dodala.

Bostonská umělá rohovka není pro každého. Pacienti si ji musí hradit sami a o levnou záležitost se rozhodně nejedná – stojí 100 tisíc korun. „Rohovka nebyla zařazena do číselníku, nemá českou registraci,“ zdůvodnil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. Bostonská rohovka má registraci pouze americkou, tudíž ji české pojišťovny neproplácí. Pro Juliuse Staňka, nevidomého od roku 1982, tak operace nejspíš zůstane pouhým snem.

Reportáž Markéty Hýlové z pořadu 168 hodin (zdroj: ČT24)

„Já na to nemám, co si z důchodu může člověk zaplatit, kde bych na to vzal,“ zahořekoval Staněk. Větší štěstí měl Karel Pavela, který neviděl od svých 17 let. Pavela vyzkoušel už 8 neúspěšných operací. Díky umělé rohovce bude mít možnost poprvé vidět svou ženu, děti i vnoučata.

V Česku se již několik let úspěšně operuje tzv. australským měkkým typem umělé rohovky. U této transplantace se provádějí dva dvou až tříhodinové zákroky v odstupu několika měsíců. „Ale bostonská operace je kratší a umožňuje operovat oči i tam, kde je rohovka tak tenká a zjizvená, že nelze použít tu australskou,“ vysvětlil rozdíly oftalmolog Pavel Stodůlka z kliniky Gemini. Operace ale není konečnou stanicí. I kdyby nepřišly pooperační komplikace, pacienti musí svou rohovku do konce života opatrovat jako oko v hlavě.

Operace oční rohovky po Česku:

V České republice mají pacienti na výběr ze dvou umělých očních rohovek. Jsou jimi australský měkký typ a bostonská keratoprotéza. Umělá rohovka se implantuje pacientům, jejichž tělo nepřijímá rohovky od lidských dárců. Nevidomí však musí mít zdravý zrakový nerv a sítnici. Kvůli vadě na rohovce je po celém světě asi 12 milionů slepých lidí.

  • Oční rohovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1125/112497.jpg
  • Operace oční rohovky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1125/112496.jpg