Rok 2009 patří ohroženým gorilám

Praha – Letošek je podle čínského kalendáře rokem buvola. Mezinárodní organizace však rok 2009 zasvětily jinému zvířeti – ohrožené gorile horské. Na největšího primáta na světě číhají ve volné přírodě mnohá nebezpečí, nejhorší je vybíjení pytláky. Odborníci například nedávno zjistili, že každý týden jsou v afrických rezervacích zavražděny dvě gorily.

„Lovci nejprve zabijí stříbrohřbetého samce, který skupinu goril vlastně vede. Mláďata potom prodávají jako hračky nebo do zoo,“ popsal odborník na chov lidoopů z pražské zoologické zahrady Marek Ždánský. Maso pak prý putuje do západních zemí, lovci z goril vyrábí i různé trofeje.

Kongo, Rwanda a Uganda, domovské země horských goril, se snaží gorily zachraňovat. Bez pomoci ostatních států to ale jde těžko. „Podle mě je nejdůležitější podpora turismu,“ řekl Ždánský. Například nad ugandským národním parkem Bwindi drží ochrannou ruku Američané. „Každý den tam může přijít maximálně deset turistů, kteří dají velké peníze za to, aby mohli gorily spatřit. Lidé tam už pochopili, že největší peníze plynou právě z chránění goril,“ zmínil Ždánský. V Ugandě se takovému systému opravdu daří. Skupiny goril se rozrůstají o 5 kusů ročně.

Rozhovor s Markem Ždánským (zdroj: ČT24)

Dalším velkým problémem, nejen pro gorily, je kácení deštných pralesů. „I kdybychom chtěli gorily odchované v zoo vypouštět do volné přírody, nebylo by kam,“ vysvětlil odborník z pražské zoo s tím, že primáti by si na volný prostor stejně nezvykli. V Česku se podpoře goril věnuje zejména Český rozhlas v projektu Odhalení.