Klimatické změny ovlivňují českou přírodu - ubývá ptáků i vody

Praha - Klimatické změny se už dají zaznamenat také na české přírodě. Přestože nejsilněji je klimatický problém vidět za hranicemi, například na tajících ledovcích nebo rozšiřujících se pouštích. Ale proměny české přírody se začínají projevovat, a to třeba velkým stěhováním živočišných druhů. Z jihu se na naše území postupně šíří druhy zvířat a rostlin, které u nás donedávna nežily, objevili se například šakali, jedovatí pavouci nebo ptáci vlhy. Velmi rychle se mění právě především ptačí svět. „Rozhodně změny jsou patrné, prokázalo se to také analýzou starších dat u běžných druhů ptáků,“ vysvětluje Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické. Naopak mizí druhy, které potřebují chlad, třeba sovy.

Stěhování druhů je nebezpečný trend. V případě ptáků česká příroda podstatně chudne. „Na tom nevyděláme, protože se předpokládá, že úbytek vůči benefitu je tři ku jedné,“ dodává Viktora. Jestliže změny ve volné přírodě se mohou zdát nenápadnými, výrazně citelnější jsou změny ve vodním koloběhu. Například během letošního léta se bleskové povodně střídaly suché týdny. Celkově přitom vody ubývá. „Můžeme na území České republiky najít několik oblastí, kde nám v posledních letech klesá hladina podzemních vod,“ uvádí geograf Bohumír Janský.

„Menší obce vypouštějí odpadní vody přímo do toků“

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Změny jsou vidět především na malých potocích. Po bleskové povodni přichází sucho a čistý potok se během několika málo dní promění v páchnoucí stoku. Potoky za suchých dní totiž nestačí rozředit odpadní vody z domácností na vesnicích. Na rozdíl od velkých řek se tak kvalita vody na malých tocích neustále zhoršuje. „Menší obce vypouštějí odpadní vody přímo do toků a ty malé potoky jsou velmi silně zatížené,“ potvrzuje Janský.

Právě na úbytek vody se Češi musí podle klimatických modelů do budoucna připravit. Na druhou stranu končící léto nepatřilo k teplotně rekordním. Neobvyklé bylo hlavně dlouhé období tropické vlhkosti a bleskových povodní na začátku července.