Klaus věří, že Irové znovu řeknou Lisabonu NE

New York - Prezident Václav Klaus věří, že Irové i v opakovaném referendu odmítnou Lisabonskou smlouvu. Otázka jeho podpisu pod smlouvou, který chybí k dokončení české ratifikace dokumentu o reformě Evropské unie, tak podle něj není něčím, čím se „trápí“. Klaus to řekl novinářům v New Yorku, kde vede českou delegaci na Valném shromáždění OSN.

Česká republika se minulý týden na summitu Evropské unie v Bruselu stala terčem kritiky několika členských zemí za pomalé schvalování Lisabonské smlouvy, která má reformovat fungování unijních institucí a mimo jiné i prohloubit integraci členských států. Pokud by prý schvalování dokumentu nadále vázlo, Češi ohrozí vlastní národní zájmy, řekl po skončení vrcholné schůzky slovenský premiér Robert Fico.

Lisabonská smlouva počítá s tím, že si každá země udrží svého komisaře. Pokud by se ale musela nová komise vybírat na základě nynějších smluv, pak by se musel jejich počet snížit nejméně o jednoho. V této souvislosti pak zaznělo, že by o něj právě kvůli problémům s ratifikací mohla přijít Česká republika.

„Myšlenka, že by jedna země byla vyloučena z toho, aby měla svého komisaře, to je úplně dětinský nápad někoho, kdo hledá všechny seriózní i neseriózní argumenty v tomto směru. Takže takto otázka nestojí. Bude-li mít každá země svého komisaře, bude ho jistě mít i Česká republika,“ řekl dnes Klaus.

Irové jako jediní v evropské sedmadvacítce lisabonský dokument odmítli v loňském referendu. Na začátku října ale o věci budou hlasovat znovu. Kromě Irska zatím ratifikace neskončila v Německu, v Polsku a také v České republice. V Německu se očekává dokončení již brzy, v Polsku po případném schválení v Irsku.

V Česku parlament dokument schválil, ale prezident čeká na případné vyjádření ústavního soudu, na který se chce obrátit skupina senátorů s ústavní stížností koncem září.

  • Vlajka EU zdroj: redgreenandblue.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1073/107300.jpg
  • Irské referendum k Lisabonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51434.jpg