Klaus v OSN vyzval státy k opatrnosti při zásazích do ekonomiky

New York - Při hledání náležité reakce na problémy současné světové ekonomické krize by se mělo vycházet z toho, že krize je důsledkem selhání vlád, nikoli trhů. Na zasedání Valného shromáždění OSN to ve středu místního času řekl v projevu zaměřeném na obhajobu volného trhu český prezident Václav Klaus. Prezident dále připomenul 20. výročí pádu komunismu ve střední a východní Evropě i to, že se za tu dobu podle něj podařilo vybudovat stabilní politickou demokracii a ekonomický systém založený na volném trhu.

Podle prezidenta Václava Klause je klamné se domnívat, že cyklům v ekonomice a jejich důsledkům se dá předejít vládními regulacemi nebo zaměřením na globální řízení světové ekonomiky. „Myslím, že je potřeba trochu přibrzdit všeobecné nadšení z toho, že čím více se stát bude plést do ekonomiky, tím bude lépe, čím více bude regulovat a řídit ekonomiku, a to ještě nadstátně, tím lépe,“ řekl Klaus novinářům po svém projevu.

Díky opatřením přijatým k řešení finanční krize, jež začala před dvěma lety v USA a vedla k poklesu ekonomické aktivity na celém světě, se podle Klause podařilo vyhnout zopakování krizové situace z 30. let a také ochranářským krokům. „Ochranářství ve všech formách by tady dnes mělo být rozhodně odsouzeno,“ řekl.

Světová ekonomika se bude rozvíjet odstraněním překážek

Prezident Václav Klaus:

„Z dlouhodobé zkušenosti víme, že jsme současného bohatství a ekonomického pokroku dosáhli díky volnému trhu a podnikání.“

Upozornil ale také na to, že ve snaze zvýšit všeobecnou poptávku mnoho států rozšířilo veřejné výdaje za cenu ohromného zadlužení. "Bylo by tragickým omylem zásadně oslabit ekonomickou svobodu ve prospěch nadstátních regulací,” komentoval situaci Klaus. Zopakoval i svůj názor, že světová ekonomika se bude rozvíjet odstraněním, a nikoli vytvořením překážek. Tyto překážky zkomplikují chudším zemím přístup k cizím trhům a také jejich schopnost rozvíjet se vlastními prostředky.

Krize prý také ovlivní možnosti boje s klimatickými změnami. Při rozhodování o tomto tématu Klaus doporučuje brát v potaz vědeckou debatu a uvažovat o ceně a výhodách. Dosud navrhovaná řešení jsou dle Klause velkým finančním zatížením jak pro rozvinuté země, tak pro ty rozvíjející se.

ČR chce zůstat aktivní ve všech oblastech činnosti OSN

„Je v našem zájmu, aby tato organizace zůstala uznávaným a významným fórem přispívajícím k blahobytu, stabilitě a mírovému řešení konfliktů dnešního světa,“ řekl. Připomenul také, že Česko podporuje reformu Rady bezpečnosti OSN tak, aby tato instituce byla schopná přiměřeněji reagovat na politickou i ekonomickou skutečnost. „Je nezbytné provést některé změny a my jsme připraveni o nich vážně hovořit,“ řekl Klaus.

Po projevu souhlasil s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou, který mluvil před českou hlavou státu a který upozornil na to, že v Radě bezpečnosti OSN není žádný africký stát. Stejně tak podle Klause v radě chybí například i latinskoamerická země. Změna je tak nutná, podotkl prezident.

Na recepci po Valném shromáždění OSN hovořil Klaus s Obamou

Po zasedání Valného shromáždění OSN na slavnostní recepci pak krátce prezident Klaus hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Mluvili spolu o Praze, kterou hlava Spojených států navštívila na jaře. Ožehavé téma česko-amerických vztahů posledních dní, tedy ústup USA o plánů na vybudování radarové základny v Česku, ale prý předmětem hovoru nebylo. „S prezidentem Obamou jsme mluvili, ale že bychom se dostali do hluboké diskuse o radaru, to musím říct, že nikoliv. Spíše on vyjadřoval své mimořádně pozitivní vzpomínky, které má na návštěvu Prahy v dubnu letošního roku,“ řekl Klaus.

Dodal, že o radaru mluvil spíše s poradcem pro otázky národní bezpečnosti Jamesem Jonesem. „On zdůrazňuje to, co se objevuje od řady našich politiků, že je to pouze změna obranného systému, že to je změna metody, změna způsobu, jak dosahovat stejných efektů. Dedukovat z toho nějaké zásadní závěry o vítězství Ruska, Američanů, prohře naší, vítězství někoho u nás, jak se to snaží někteří naši politici interpretovat, to je opravdu naprostý nesmysl,“ dodal Klaus.