Afghánistán je největším dodavatelem drog na světě

Kábul - Množství opia, které pokrývá celosvětovou spotřebu na dva roky, prý ukrývá v Afghánistánu povstalecké hnutí Taliban. Informaci přinesl Úřad pro drogy a kriminalitu při OSN. Taliban se prý uschováváním velkého množství drogy snaží udržet si pod kontrolou situaci na trhu. Organizace spojených národů je přesvědčena, že obchod s opiem kontrolují zahraniční skupiny za hranicemi Afghánistánu. Kvůli vysokým zásobám opia se očekává, že se Taliban nebo síť al-Káida pokusí navázat spolupráci s tureckou či íránskou mafií.

Produkce opia se letos podle OSN dramaticky snížila. Mluvčí úřadu pro drogy a kriminalitu ale varuje před přílišným optimismem. Velké množství opia je podle něj zadržováno v zemi, neboť tomu nasvědčuje fakt, že zatímco poptávka po opiu zůstává stabilní, ceny neklesají. „Náš odhad je, že okolo 12 000 tun opia bylo někde uskladněno - nikoliv na jednom místě, ale po celém Afghánistánu. Takže zatímco může klesat produkce - většinou z tržních důvodů - stále je tady dost na uspokojení poptávky asi na dva roky,“ komentoval stanovisko mluvčí Walter Kemp.

Podle OSN si menší množství opia - jako platidlo - uchovávají sami zemědělci. Lidé, kteří zadržují větší množství narkotik, pak mají zajišťovat ochranu zemědělcům a obchodníkům s opiem. „Loni jsme odhadovali, že afghánští pěstitelé opia vydělali asi 730 milionů dolarů, zatímco obchodníci zhruba 3,4 miliardy. Taliban z tohoto lukrativního byznysu získal na dani okolo 125 milionů,“ tvrdí odborník v oblasti narkotik z OSN Hakan Demirbuken.

Opium je v Afghánistánu zlatý důl (zdroj: ČT24)