Spojené státy čekají tři zasedání k jadernému odzbrojení a Blízkému východu

New York - V New Yorku dnes proběhne několik zasedání na vysoké úrovni. Budou se týkat jaderného ozbrojení a blízkovýchodního procesu. Hlavní pozornost upoutá mimořádné jednání Rady bezpečnosti OSN, kterému bude jako vůbec první americký prezident předsedat Barack Obama. Zasedání rady se podle americké vlády zaměří na hledání širší shody v boji proti šíření jaderných zbraní. Kontroverzní nukleární ambice takových států, jako je Severní Korea či Írán, prý tentokrát v centru pozornosti nebudou.

Schůzka Rady bezpečnosti by měla zdůraznit nutnost posílit smlouvu o nešíření nukleárních zbraní, význam boje proti obchodování s jadernými materiály, potřebu zabezpečení uranu a plutonia (které by mohly být využity k výrobě atomových zbraní) a podpořit úsilí směřující k celosvětovému jadernému odzbrojení.

Dnes také začne dvoudenní konference zástupců více než stovky signatářských států Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT). Cílem jednání je vyhodnotit, kdy by tento text mohl vstoupit v platnost. Ze 181 signatářských zemí jich smlouvu ratifikovalo zatím 149, čeká se například na USA, Čínu a Izrael.

V New Yorku proběhne také jednání zástupců takzvaného blízkovýchodního kvartetu (Spojené státy, Evropská unie, Rusko a OSN). Obsahem bude hledání cest, jak obnovit a dotáhnout do konce palestinsko-izraelská mírová jednání, především kvůli otázce židovských osad na okupovaných palestinských územích.

V New Yorku bude navíc pokračovat podzimní zasedání Valného shromáždění OSN.