Národní muzeum představí jeden z největších meteoritů na Zemi

Praha - V Národním muzeu začíná příští týden výstava Příběh planety země, jejíž hlavní atrakcí bude tunový meteorit. Jde o jeden z největších vesmírných kamenů nalezených na planetě Zemi. Váží tunu a je to Macek. Takové jméno mu dal člověk, který meteorit našel ve Švédsku. Dobrodruh Jiří Šimek ho objevil tři sta kilometrů za polárním kruhem. Do muzea jej musel dopravit speciální transportér.

„Používám profesionální hledačku kovů, která dosáhne do hloubky tří metrů. Tenhle meteorit ležel v hloubce dvou metrů z půlky zatopený vodou,“ řekl Šimek. Do muzea musel meteorit přivézt malý transportér.

Původ meteoritu je nejspíš z pásma asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. „Vědci usuzují, že to bylo jádro nějaké menší planetky, které se rozpadlo na několik kusů po dopadu na zem,“ vysvětlila Petra Burdová z Národního muzea.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Meteorit se stane součástí nové výstavy Příběh planety Země. Unikátní obr tam bude vedle kamenů z Marsu nebo Měsíce. Objevitel ho Národnímu muzeu zapůjčil, ale probíhají jednání o jeho darování.

Jiří Šimek se do Národního muzea chodil dívat na meteority už jako dítě a teď jedná o tom, že svůj nález muzeu daruje. „Já svůj život nepočítám přes peníze, ale přes zážitky. Takže bych tu cenu tady neřešil,“ řekl skromně Šimek.