Polské pedofily čeká chemická kastrace

Varšava - Poslanci v Polsku schválili zákon o chemické kastraci pedofilů. Delikventi dostanou léky, které potlačí jejich pohlavní pudy. Za znásilnění mladistvého pod 15 let nebo blízkého příbuzného bude zákrok povinný. Zákon ještě musí schválit Senát. Pokud začne platit, bude první svého druhu v Evropské unii. Sejm se pro dodatek vyslovil téměř jednomyslně, proti hlasoval pouze jeden poslanec.

Návrh, který předložila vláda spolu s levicí a hlavní opoziční stranou Právo a spravedlnost, zpřísňuje tresty pro ty, kteří znásilní osoby mladší patnácti let nebo se dopustí incestu. Hrozit by jim měly nejméně tři roky vězení. Soud by také šest měsíců před jejich propuštěním na svobodu rozhodl, zda se budou muset podrobit chemické kastraci.

Pojem chemická kastrace se používá jako nepřesné pojmenování léčebného postupu ke snížení libida. Celá procedura nezanechává podle lékařů teoreticky žádné dlouhodobé psychické poškození a její efekt je zvratný, pokud se s léčbou přestane. Chemickou kastraci využívají některé státy USA jako jeden z trestů pro sexuální delikventy.