Filipínská vláda požádala o mezinárodní pomoc pro oběti záplav

Manila - Filipínské úřady nezvládají likvidovat následky mohutných záplav, které postihly o víkendu oblast hlavního města Manily a jeho okolí. Požádaly proto o mezinárodní pomoc. Nejvydatnější přívalové deště za posledních 40 let tam vyhnaly z domovů na půl milionu lidí. Sto tisíc z nich zůstává v evakuačních centrech. Záchranáři prohledávají poničené domy a nacházejí další oběti. Úřady potvrdily, že o život přišlo nejméně sto lidí. Záplavy si zatím vyžádaly 240 obětí.

Mezi Filipínci roste nespokojenost s reakcí vlády na katastrofu. Agentura Reuters napsala, že rozhořčení je tak velké, že by mohlo ohrozit pozici ministra obrany Gilberta Teodoroa. „Teď je populární mezi 0,2 procenta lidí a brzo popularitu ztratí docela,“ řekl o něm jeden z filipínských analytiků.

Teodoro požádal v prohlášení, které přenášela televize, o mezinárodní humanitární pomoc, díky níž se podaří zvládnout důsledky bouře Ketsana. Prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová, která na popularitě rovněž hodně ztrácí, rozhodla o zřízení střediska pro potřebné v prezidentském paláci až dnes, tedy dva dny po záplavách. Mnozí to považují za příliš pozdní reakci. Mezi půl milionem postižených je 150 000 lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Úřady vyhodnotily škodu v Manile a okolí na 500 milionů pesos (517 milionů korun). Jsou do nich započítány ztráty zemědělců a hlavně poškozené silnice a mosty. Bouře Ketsana přinesla za jediný den 410 milimetrů srážek, což odpovídá měsíčnímu průměru.

Školy zůstaly v pondělí zavřené, ale finanční instituce jsou v provozu a funguje také veřejná doprava i úřady, i když zájem o jejich služby není velký. Podle televize vláda nechala shodit balíky s potravinami do postižených oblastí vrtulníky, jídlo, vodu a ošacení pro oběti ale shromažďují soukromníci a dobrovolníci.

Následky záplav na Filipínách
Zdroj: ČT24