Kaczyński: Výsledek německých voleb ve vztazích s Polskem nepomůže

Berlín - Polský prezident Lech Kaczyński nepočítá s tím, že by výsledky německých voleb měly negativní dopad na polsko-německé vztahy. Existující problémy mezi oběma zeměmi prý však nadále přetrvávají a bude třeba je řešit v dalších bilaterálních jednáních. Polský premiér Donald Tusk naproti tomu kancléřce Angele Merkelové telefonicky pogratuloval a vyjádřil uspokojení z tak velké podpory, jakou získala. Podle italského ministra zahraničí Franka Frattiniho zase Merkelová „dokázala, že je předákem, který umí“.

Prezident Kaczyński poukázal na to, že pravděpodobný příští německý ministr zahraničí Guido Westerwelle se ještě nikdy přímo nezabýval zahraniční politikou. „Dlouhou dobu se ale na tuto roli připravoval. Tak uvidíme,“ řekl podle DPA v reakci na výsledky nedělních parlamentních voleb do Spolkového sněmu. Kaczyński jako představitel národně-konzervativních sil v Polsku opakovaně v minulosti varoval před případnou dominancí Německa v EU, připomíná agentura.

Předseda polského parlamentu Bronislaw Komorowski naproti tomu počítá s tím, že na německé straně by se nyní mohlo projevit více ochoty ke kompromisu ohledně projektu Nord Stream, čili plynovodu po dně Baltského moře, který by přiváděl ruský plyn do Německa bez zapojení Polska, Pobaltí i Běloruska či Ukrajiny. Varšava v tom vidí snahu Berlína a Moskvy dohodnout se „za zády Polska“ a bez ohledu na ostatní.

Komorowského naděje vyvěrá ze skutečnosti, že liberálové (FDP) nejsou na projektu tak zainteresovaní jako sociální demokraté (SPD), jejichž bývalý předseda a exkancléř Gerhard Schröder má na projektu zájem jako Rusy jmenovaný šéf přípravné firmy.