Na Filipínách zemřeli po výbuchu miny dva američtí vojáci

Manila - Dva američtí vojáci a jeden jejich filipínský kolega zemřeli na jihu Filipín, když jejich hlídkové vozidlo najelo na minu. Stalo se to u obce Indanan v centrální části ostrova Jolo, kde filipínská armáda za technické podpory Američanů bojuje s islamistickými ozbrojenci ze skupiny Abu Sajáf. Jde o první americké vojáky zabité na Filipínách od roku 2002, kdy tu začali působit v rámci války proti terorismu.

Terčem dnešního útoku byla kolona vozidel členů amerického námořnictva vracejících se na základnu poté, co dovezli zásoby pro tým pracující na stavbě školy.

„Nebyli v bojové operaci. Byli součástí rekonstrukční jednotky americké armády. Pomáhali chudým muslimským komunitám na Jolu,“ řekl mluvčí filipínské armády Romeo Brawner.

Spojené státy mají na jihu Filipín asi 300 vojáků. Ti mají pomáhat místní armádě v boji proti islamistickým radikálům. Podle dohody filipínské armády se Spojenými státy se nesmějí americké jednotky zapojovat do bojů proti radikálům, dokud nebudou samy napadeny. Američtí vojáci mají pouze za úkol vycvičit filipínskou armádu. 

Kdo vlastně minu nastražil, je nyní předmětem vyšetřování. Oblast je ale baštou islamistů ze skupiny Abu Sajáf. Armáda minulý týden svedla na ostrově Jolo s islamisty tvrdý boj, nakonec se vojákům podařilo dobýt centrum ostrova.