Záplavy na Filipínách už si vyžádaly 284 obětí, tajfun dorazil do Vietnamu

Hanoj - O víkendu řádil na Filipínách tajfun Ketsana, který zapříčinil nejhorší záplavy za posledních několik desítek let. O život přišlo už 284 lidí. Dalších 23 obětí si tajfun vyžádal ve Vietnamu, kam se dnes smršť přesunula. Filipíny žádají svět o pomoc. Nad mořem se navíc formuje další bouře.

Záplavy na Filipínách, které vyvolal tajfun Ketsana, už stály život 284 lidí. Celkem 380 tisíc osob je ubytováno v provizorních evakuačních táborech. Národní koordinační rada pro přírodní katastrofy uvedla, že v hlavním městě a okolních oblastech jsou zaplaveny domy téměř 1,9 milionu lidí. V Manile byl vyhlášen stav přírodní katastrofy. 

V pondělí požádala vláda o mezinárodní pomoc. Oficiální činitelé upozorňují, že země nemá dostatek prostředků, aby přestála další bouři, která se podle meteorologů formuje východně od Filipín a mohla by je zasáhnout už v pátek.

Na centrální Vietnam udeřil tajfun Ketsana dnes odpoledne místního času. Oběti jsou hlášeny celkem v šesti centrálních provinciích, odkud už před dnešním polednem bylo také evakuováno asi 170 tisíc lidí do vojenských základen, škol a dalších zařízení. 

Několik oblastí je po řádění tajfunu bez proudu. Na ulicích jsou spadlé stromy, některé z nich zpřetrhaly elektrické vedení. Tajfun doprovázely mohutné lijáky. Ty na mnoha místech způsobily záplavy. Do dvou nejznámějších turistických oblastí Danang a Hue nelétají letadla.   

Desítky tisíc vietnamských vojáků a policistů byly mobilizovány na pomoc občanům postiženým tajfunem Ketsana, který na Filipínách způsobil nejhorší záplavy za několik desítek let a zatopil domovy 1,9 milionu lidí.

Záplavy ve Vietnamu
Zdroj: Vietnam News Agency, Van Son/AP Photo