Neopakujte minulé chyby, hrozí Teherán Západu

Teherán - Íránští poslanci pohrozili Západu, aby neopakoval chyby minulosti. Dva dny před zásadními rozhovory mezi Íránem a šesti mocnostmi v Ženevě jich většina podepsala prohlášení, že pokud bude Teherán v otázce jaderného programu vystaven tlaku, oživí zatím odložené projekty (zřejmě programy na obohacování uranu) a možná se také stáhne ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). Nekompromisní postoj zopakoval i šéf íránské jaderné agentury Alí Akbar Sálehí, který ujistil, že se jeho země nevzdá obohacováni uranu, protože má na tuto technologii „svrchované právo“.

Ve 290členném parlamentu podepsalo prohlášení 239 poslanců. „Jestliže budou Amerika a sionistický režim pokračovat v tlaku na Írán a jestliže rozhovory se šesti velmocemi nedospějí k závěru, pak parlament zaujme jasné stanovisko: navrhne odstoupení od NPT,“ sdělil poslanec Mohammad Karamírad.

Ve čtvrtek se v Ženevě sejdou zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa s předsedou íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Saídem Džalílím. Írán chce hovořit o obecných otázkách, ale jeho partneři zřejmě budou prosazovat rokování o íránském jaderném programu. Írán je k tomu vyprovokoval čerstvými raketovými testy a také přiznáním, že buduje další zařízení na obohacování uranu. Podle Sálehího ale zařízení odpovídá mezinárodním standardům a Írán brzy nabídne harmonogram pro inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Továrna má být dokončena za 18 měsíců. Teherán tvrdí, že se v novém provozu stejně jako v už zprovozněné továrně v Natanzu bude uran obohacovat jenom pro energetické účely.

Izrael nevylučuje ozbrojený útok na Írán

Izraelský ministr obrany Ehud Barak nevyloučil, že židovský stát podnikne na Írán vojenský úder. Zařízení na obohacování uranu je podle ministrova názoru důvodem, aby byly na Teherán uvaleny nové přísné sankce. V prohlášení Barakova úřadu se uvádí, že Izrael ponechává všechna možná řešení na stole, a naznačuje, že vojenský úder na íránské zařízení je možný.

Česká vláda dnes označila přístup Íránu za destabilizaci Blízkého východu. Rakety považuje za vážnou hrozbu nejen pro Izrael, ale i pro jihovýchodní Evropu. Postup Íránu podle české vlády vyvolává znepokojení a musí vést k silnému a koordinovanému postupu, který přivede Írán k dodržování všech jeho mezinárodních závazků.

Podezření, že nepracují na atomové bombě, zatím Íránci nevyvrátili. Hrozí jim čtvrté sankce, které se už připravují a mají být rozšířeny na energetický, telekomunikační a finanční sektor.

Jaderné zbraně
Zdroj: ČT24