Sumatru zasáhlo silné zemětřesení, nejméně 200 mrtvých

Jakarta - Indonéský ostrov Sumatra zasáhly otřesy země o síle 7,5 Richterovy škály. Zatím úřady hlásí asi dvě stovky obětí. Oznámila to agentura AFP. Bilance pravděbodobně ještě není konečná, stovky dalších lidí se pohřešují. Americké Tichomořské středisko vydalo varování před možností vzniku přívalové vlny pro Indonésii, Malajsii, Indii a Thajsko, krátce poté ale byla výstraha zrušena.

Zemětřesení poničilo stovky domů, popraskaly mosty, někde se rozhořely požáry. Ve městě vypukla panika, protože popraskalo vodovodní potrubí a ulice zalila voda. Vyděšení lidé vybíhali z domů. Podle krizového centra indonéského ministerstva zdravotnictví jsou v sutinách domů tisíce uvězněných lidí.

Otřesy země pociťovali lidé i v hlavním městě Jakartě, kterou od Sumatry dělí stovky kilometrů, a v Singapuru i Malajsii. Ze singapurských mrakodrapů byli evakuováni lidé. Nejvíce škod otřesy napáchaly ve městě Padang: zřítily se tu stovky domů, polámaly se mosty, místy se rozhořely požáry. Ve městě vypukla panika, protože popraskalo vodovodní potrubí a ulice zalila voda.

Indonéské souostroví leží v pásmu vysoké seismické aktivity označovaném jako tichomořský ohňový prstenec a zažívá na 7 000 zemětřesení ročně. Silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život přes 230 000 lidí.

Geologové již dlouhou dobu upozorňují, že Padang s 900 000 obyvateli může jednou zničit zemětřesení, protože leží na seismicky aktivním bodě jedné z tektonicky nejneklidnějších oblastí světa. Podle odborníků město potřebuje lepší infrastrukturu, především více silnic a dalších únikových cest.

Vlny tsunami v úterý zasáhly tichomořské ostrovy Samoa, Americká Samoa a Tonga. Řádění živlu si vyžádalo zřejmě více než 100 životů, mnoho lidí utrpělo zranění. Tisíce rodin přišly o střechu nad hlavou.

Tsunami v Indonésii v roce 2004
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org