Velmoci rozmlouvají v Ženevě Íránu jeho jaderný program

Teherán/Ženeva – Ve Švýcarsku dnes začaly rozhovory Íránu se šesti velmocemi. Jde o první přímá jednání po více než roční pauze. Nejdůležitějším tématem schůzky bude íránský jaderný program, který západním mocnostem leží již dlouho v žaludku. Íránský vyjednávač Saíd Džalílí naznačil ochotu k diskusi. Nadcházející jednání označil za příležitost a zdůraznil, že Írán jde na schůzku s dobrými úmysly. Zda ale budou zástupci Teheránu ochotni otevřeně se bavit přímo o svém nukleárním programu, není až tak jisté.

„Odjíždíme do Evropy k těmto jednáním s dobrou vůlí a já doufám, že to bude rovněž příležitost pro druhou stranu,“ řekl předseda íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Džalílí. Kromě Džalílího jako reprezentanta Íránu se dnešní schůzky v Ženevě zúčastní i vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana a zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, tedy Spojených států, Ruska, Číny, Británie a Francie, a také zástupce Německa.

Hlavním tématem schůzky by měl být kontroverzní íránský jaderný program, který dělá Západu starosti. Velmoci se obávají, že Írán vyvíjí jadernou zbraň. Teherán se ale vytrvale brání, že jeho jaderný program má jen energetické ambice. Západní mocnosti ale Teherán opět znejistil, když v pondělí provedl nové raketové testy a navíc přiznal, že buduje další zařízení na obohacování uranu.

Studio ČT24 o jednáních v Ženevě (zdroj: ČT24)

Šéf íránské organizace pro jadernou energii a viceprezident Alí Akbar Sálehí už včera odmítl, že je Írán v Ženevě ochoten hovořit o zmíněné nové továrně na obohacování uranu či o čemkoli, co se týká jeho nukleárních aktivit.

Šest velmocí se i tak zřejmě bude snažit přimět Írán k odpovědi na nabídky obchodní a diplomatické spolupráce výměnou za upuštění od citlivých jaderných aktivit a zlepšení spolupráce s inspektory OSN.

Jestliže jednání ztroskotá, obnoví USA a jejich západní spojenci podle očekávání svou snahu o uvalení už čtvrtých sankcí na Írán. Naději na to, že Írán přece jen nakonec v otázce svého jaderného programu přistoupí na požadavky světových mocností, vyjádřil dnes francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. „Doufáme v dialog, který bude korunován úspěchem,“ řekl šéf francouzské diplomacie ruskému rozhlasu Echo Moskvy. V opačném případě ale nevyloučil přijetí přísnějších sankcí proti Íránu.

Nejvýznamnější výsledek schůzky by mohl představovat vývoj postoje Ruska a Číny. Oba státy by mohly odejít z rozhovorů s větším pochopením pro postoj Západu k Íránu. Politické komentáře z Moskvy od zveřejnění zprávy o druhém zařízení naznačují zpřísnění pozice Ruska vůči Íránu. Čínu zveřejnění zprávy o druhém zařízení znepokojilo, ale jinak trvá na výzvě k jednání namísto uplatňování dalších sankcí, které navrhuje Západ. Rusko a Čína by mohly vetovat rezoluci OSN o případném rozšíření sankcí vůči Íránu.