Američané míří do ČR usmiřovat si Čechy kvůli radaru

Washington - Během několika týdnů přijede do Česka americká usmiřovací delegace vedená šéfkou diplomacie Hillary Clintonovou nebo viceprezidentem Joem Bidenem. S odvoláním na své zdroje to píše MF DNES. Mise by se měla snažit zmírnit neklid, který ve vztazích s Českou republikou zanechalo rozhodnutí administrativy prezidenta Obamy. Ten zrušil dosavadní plány na instalaci části svého středoevropského protiraketového deštníku u nás.

„Američané vyrazí na cestu s cílem posílit důvěru, pochroumanou po nedávném oznámení, že Washington ustupuje od plánu vystavět v Brdech protiraketový radar,“ píše MF DNES. „Značná část české veřejnosti si to totiž vyložila jako potupný americký ústupek Moskvě,“ dodává. Nejpravděpodobnější šéfkou delegace je prý Clintonová, uvažuje se ale prý i o viceprezidentovi Bidenovi. Delegace by prý měla dorazit koncem října nebo v listopadu.

Kromě Prahy mají navštívit i Varšavu a Berlín. V Polsku mělo být podle původních plánů silo s antiraketami, zatímco v Česku měl stát radar. Spojené státy však chtějí nově vytvořit jiný systém protiraketové obrany, který by bral víc v úvahu stupeň hrozby z Íránu nebo z jiných nepřátelských zemí. Nová varianta by měla čelit hlavně střelám krátkého a středního doletu.

Američané podle listu zvažují, že ČR nabídnou nové bezpečnostní garance do budoucna. Mohlo by jít o přednostní rozmístění menších mobilních obranných střel a řeč by se mohla vést o případné dodávce stíhaček. Proto by prý mohl s delegací zamířit do Prahy i ministr obrany USA Robert Gates.