V Praze se koná kongres astronautů

Praha - Praha se stala dostaveníčkem padesátky astronautů. Asociace výzkumníků vesmíru totiž v hlavním městě pořádá svůj kongres. Podle prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka se jedná na dlouhou dobu o největší „sešlost“ lidí této profese v Česku. Cílem kongresu je především propagace astronautiky a osvěta mezi mladými lidmi. Setkání pokračuje celý týden.

Do Prahy se sjelo na 50 astronautů ze Spojených států, Ruska i dalších zemí včetně Číny. První žena ve vesmíru, Valentina Těreškovová, sice na poslední chvíli odmítla, dorazili ale jiní. Podle Alexeje Leonova, někdejšího velitele projektu Sojuz-Apollo, každý let vydá na knihu. Vzpomenul třeba horké okamžiky, když v roce 1965 jako první člověk vystoupil do volného kosmu a kvůli nafouknutému skafandru se nemohl dostat dovnitř. „Bylo to na hranici života a smrti, ale s tím musíte počítat. Na základě této zkušenosti jsme pak změnili konstrukci skafandru,“ uvedl Leonov.

Každoroční kongres slouží k výměně zkušeností mezi komunitou astronautů. Kromě toho má ale vyšší cíle: obecně propagovat astronautiku jako oblast špičkové technologie a ekonomické činnosti, ale také působit na mladé lidi a motivovat je ke studiu přírodních a technických věd. „Musíme do škol, na univerzity, do firem - je dobré se bavit o tom, jaký prospěch má zkoumání vesmíru pro lepší poznání naší planety,“ pronesl kanadský kosmonaut Chris Hadfield.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Vesmír, příležitost pro všechny

Letošní pražský kongres kosmonautů chce připomenout, že výzkum vesmíru není jen záležitostí velmocí. „Naše motto je - vesmír, příležitost pro všechny, a myslíme si, že to je příležitost i pro menší země, menší ekonomiky,“ řekl český kosmonaut Vladimír Remek.


Astronauti se ve středu rozjedou po českých a moravských městech, kde budou besedovat s veřejností a zejména mládeží. Očekávají je v astronomickém městečku Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově na Benešovsku, v Českých Budějovicích, Liberci, Ostravě, Pardubicích, Ústí nad Labem a dalších městech.

  • Kongres astronautů v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1157/115646.jpg
  • Kongres astronautů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1156/115546.jpg