Kaczyński s podpisem Lisabonu spěchat nebude

Varšava – Polský prezident obrátil. Dnes totiž šéf prezidentské kanceláře oznámil, že Lech Kaczyński s podpisem Lisabonské smlouvy nebude spěchat. Kaczyński přitom slíbil, že Lisabonskou smlouvu podepíše hned po irském referendu. K ratifikaci unijního reformního dokumentu tak stále chybí podpis jak polského, tak českého prezidenta.

Šéf polské prezidentské kanceláře Wladyslaw Stasiak dnes v polském rozhlase oznámil, že Kaczyński Lisabonskou smlouvu hned nepodepíše. „Nic nepředznamenává, že teď musíme náhle spěchat,“ vysvětloval. „Zbytečný spěch je nutný při chytání blech,“ dodal a ujistil, že Kaczyński smlouvu podepíše „v nedlouhé perspektivě“.

Popřel ovšem, že by Kaczyński čekal na to, až dokument podepíše i český prezident Václav Klaus. „Ne, to jsou rozdílné věci. Prezident Polska přijal své rozhodnutí suverénně. Nezávisí to na Klausově rozhodnutí,“ řekl.

Podepíše Kaczyński Lisabonskou smlouvu? (zdroj: ČT24)

„To je novinka. Ještě včera (v neděli) Mariusz Handzlik z prezidentské kanceláře říkal, že Lech Kaczyński podepíše smlouvu bez zbytečných odkladů,“ komentoval to server gazeta.pl. Polský tisk dodává, že prezident chce ze své nynější pozice zřejmě vytěžit co nejvíc. Bude zřejmě za podpis  požadovat od vlády rozdělení kompetencí ve sféře zahraniční politiky a také zvýšit roli polského parlamentu v evropských záležitostech.

K ratifikaci Lisabonské smlouvy v celé EU chybějí jen podpisy polského a českého prezidenta. Zatímco Lech Kaczyński sliboval smlouvu stvrdit po oznámení výsledků druhého irského referenda, český prezident Václav Klaus musí nyní počkat, až jak rozhodne Ústavní soud o stížnosti skupiny senátorů.

Reinfeldt: Klaus bude muset podepsat

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země teď předsedá Evropské unii, dnes v rozhovoru pro list Le Monde řekl, že pokud český Ústavní soud i podruhé rozhodne, že Lisabonská smlouva není v rozporu s českým ústavním pořádkem, bude muset Klaus dokument podepsat. „Vycházím z principu, že po druhém rozhodnutí soudu, které by řeklo, že smlouva není v rozporu s českou ústavou, bude Klaus muset podepsat,“ uvedl konkrétně. Dodal také, že chtěl s Klausem o ratifikaci Lisabonu promluvit po telefonu. Zatím se mu ho ale prý nepodařilo kontaktovat.