Klaus: Další rozšiřování unie nestojí na Lisabonu

Tirana – Český prezident Václav Klaus je na návštěvě Albánie. Na tiskové konferenci po setkání s albánským prezidentem Bamirem Topim se okamžitě dostal pod palbu otázek novinářů ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy. Albánie totiž stojí o členství v unii a obává se, že pokud by ratifikace dokumentu krachla, bylo by její členství ohrožené. Václav Klaus ale Albánce vyvedl z omylu. Rozšiřování unie prý je možné i bez Lisabonu.

Tvrzení, že schválení Lisabonské smlouvy otevře cestu pro další rozšíření Evropské unie, je podle prezidenta Václava Klause omyl: „Mystifikace, že Lisabonská smlouva otevírá dveře dalším zemím ke vstupu do Evropské unie, to je opravdu jedna z nepravd, které se šíří a které bohužel někdo z bruselské centrály a z politiků či úředníků stále kolem sebe šíří. To prostě není pravda a existující smlouvy umožňují, aby přibývaly další země, nebo nepřibývaly. V tomto ohledu nic nestojí a nepadá s Lisabonskou smlouvou,“ vysvětloval Klaus novinářům. Hned první jejich otázka totiž směřovala k tématu ratifikace tohoto reformního unijního dokumentu s připomínkou toho, jak je pro Albánce v souvislosti s dalším rozšiřováním unie smlouva důležitá. 

Některé členské země jako například Francie a Německo totiž v minulosti daly najevo, že pokud Lisabon neprojde, nebudou nakloněny dalšímu rozšiřování. Lisabonská smlouva má podle nich efektivněji uspořádat unii po předchozích rozšířeních o země ze střední a východní Evropy. Albánie podala přihlášku do unie letos v dubnu.   

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Český prezident Václav Klaus je v Tiraně na dvoudenní návštěvě. Na programu dnes měl kromě setkání s prezidentem také oběd s premiérem Salim Berishou a setkání s předsedkyní albánského parlamentu Jozefinou Topalliovou.