Referendum o Lisabonu? Dilema britských konzervativců

Londýn/Manchester – Dopis šéfa britských konzervativců Davida Camerona určený českému prezidentu Václavu Klausovi, v němž Cameron vyzval Klause k pozdržení podpisu Lisabonské smlouvy do možného britského referenda o tomto dokumentu, vyvolal mezi konzervativci bouřlivou debatu. Členové této největší opoziční strany Spojeného království v těchto dnech jednají v Manchesteru na svém výročním zasedání; hlavním tématem prvního dne byla právě evropská politika strany a diskuse o pořádání všelidového hlasování o Lisabonu v případě, že by Cameronova partaj na jaře vyhrála sněmovní volby.

Cameron slíbil, že uspořádá referendum, pokud ještě nebude smlouva o reformě EU ratifikována ve všech unijních zemích. Silné protievropské křídlo v jeho straně požaduje, aby hlasování vyhlásil za všech okolností a de facto tak smlouvu zlikvidoval. Cameron se vyhýbá jasné odpovědi ve snaze neoživit tradiční konflikt ve straně kolem Evropské unie a tvrdí, že pokud bude smlouva všude ratifikována, tak teprve potom oznámí, co dál.

Současně nevylučuje, že by se ratifikace v ČR a Polsku protáhla do britských voleb. Dnes v televizním rozhovoru řekl, že musí počkat, dokud se o smlouvě v těchto zemích debatuje. „Nechci udělat nic, co by je odradilo od zkoumání smlouvy, možná od odkladu do doby, než my můžeme mít referendum,“ řekl Cameron.

Otevřít, nebo zavřít Evropě dveře? Konzervativci diskutují

Britský ministr zahraničí David Miliband ale připomněl, že do debaty v ČR již zasáhl, když poslal dopis Václavu Klausovi. Zároveň vyzval stínového ministra zahraničí za konzervativce Williama Haguea aby „pražský list“ zveřejnil. „Tento dopis by měl být zveřejněn, aby Britové poznali vaše skutečné záměry,“ napsal v otevřeném dopise Miliband.

Konzervativci se dnes nad pořádáním referenda názorově střetli. Zatímco podle stínového ministra obchodu Kennetha Clarka by referendum po uzavření ratifikace ve všech státech sedmadvacítky vyvolalo zbytečné drama, londýnský starosta Boris Johnson je jiného názoru. Referendum chce v každém případě - stejně jako další představitel strany Andrew Rosindell. Ten prohlásil, že Britové „mají právo očekávat referendum za všech okolností“. „Upřímně doufám, že český prezident Václav Klaus to udělá pro Británii a pro Evropu a vydrží do doby, než budeme moci mít referendum po volbách,“ dodal Rosindell.