Americká CBS uveřejnila záběry z tvrdých bojů v Afghánistánu

Kábul - Afghánistán se pro Američany zřejmě stává druhým Vietnamem. Vrchní velitel amerických sil naléhavě žádá o posily a změnu strategie, ministr obrany Robert Gates ale emoce mírní a říká, že prezident Barack Obama potřebuje víc času. Bílý dům velitele kárá za medializaci problémů. Emoce jsou vypjaté, v neděli při jediném útoku padlo osm Američanů a dva afghánští spojenci. Exkluzivní záběry z boje získala americká televize CBS.

Na záběrech, které americká televize uveřejnila, jsou vojáci, kteří počítají dny do návratu. Mají za sebou 15 měsíců v pekelném kotli afghánských hor. V údolí Wanat obklopeném průsmyky staví opevnění. Právě tuto oblast totiž využívá Taliban k přechodům z Pákistánu. Čtyři dny po natočení videa na americké pozice udeřilo 200 Talibanců.

Došlo k tvrdému boji, Američané si povolali leteckou podporu. Bojové vrtulníky Apache pálily do bezprostřední blízkosti amerických pěšáků, kde se ukrývali Talibanci. Vrtulníky se pak soustředily na bojovníky na střechách, na něž vystřelily několik raket. Situace se zdála být neudržitelná, na místo následně přilétl evakuační vrtulník. Ten měl Američany dostat do bezpečí, sám se ale dostal pod tvrdou palbu.

Američané byli varováni, přesto odvolali průzkum

K tomuto incidentu došlo před rokem. V nevýhodné pozici a v nevhodném terénu zahynulo po hodině prudkých bojů devět vojáků, několik desítek bylo zraněno. Američané udělali několik chyb, před bitvou je dokonce varovali vesničané. Velení přesto odvolalo bezpilotní letoun. Armáda celou záležitost stále ještě vyšetřuje. Minulý víkend ale došlo k téměř identické události.

Američané v afghánském údolí Wanat
Zdroj: ČT24