Indonésie ukončila pátrání po možných přeživších

Padang (Indonésie) - Skoro týden po ničivém zemětřesení ve městě Padang a okolí na indonéské Sumatře zrušili záchranáři pátrání po lidech, kteří mohli zůstat pod troskami. Úřady směřují všechnu pomoc desítkám tisíc lidí, kteří přežili a přišli o domov. Celé vesnice jsou zničené a odříznuté od světa. Pro odvrácení epidemií je podle Červeného kříže zásadní obnovit přívod elektřiny a vody. Počet obětí zatím podle oficiálních údajů překročil sedm stovek, ministryně zdravotnictví Siti Fadilah Supariová ale upozornila, že může dosáhnout tří tisíc. Podle OSN zabily otřesy o síle 7,6 stupně víc než tisíc lidí.

„Šance na přežití pro zasypané bez vody a jídla jsou teď už nulové,“ prohlásil mluvčí indonéské agentury pro pátrání a záchranu. „Nyní urychlíme pátrání po tělech obětí a budeme s pomocí buldozerů likvidovat trosky.“ Humanitární týmy i záchranáři se soustředí na přepravu pomoci obyvatelům, které zemětřesení odřízlo od světa v horských vesničkách na západě ostrova. Úřady do nejvíce izolovaných míst vysílají vrtulníky, které tam přepravují instantní potraviny, mléko a pokrývky. Práce na mnoha místech ztěžuje či přímo znemožňuje silný déšť, kvůli lijákům hrozí další sesuvy.

Zemětřesení zdevastovalo desítku okresů v provincii Západní Sumatra včetně její metropole Padangu. Ve městě se zřítilo přes 88 tisíc domů, mezi nimi i množství vládních budov, škol, mešit, hotelů i velké obchodní centrum. Mohutné sesuvy půdy zcela zavalily v okrese Pariaman několik vesnic. Zničily množství silnic a mostů. Poškozeno bylo i na 100 tisíc veřejných budov a desítky kilometrů silnic.

Telefonát Martina Váněho (zdroj: ČT24)