Slováci si připomínali boje o Dukelský průsmyk

Dukla - Karpatsko-dukelská operace měla trvat pět dní, nakonec se ale o Dukelský průsmyk bojovalo téměř tři měsíce. Přesně před 65 lety krvavé boje vrcholily, československý armádní sbor pod velením Ludvíka Svobody překročil Dukelský průsmyk, a podílel se tak na osvobození části východního Slovenska. Dnes si tuto událost Slováci připomínali.

Na Duklu dorazil i slovenský premiér Robert Fico. Ten děkoval válečným hrdinům, pustil se ale do médií a do škol. Podle něj totiž dostatečně nevychovávají mladé Slováky k vlastenectví. Dnešní mládež vychovávají spíš diskotéky, drogy a alkohol, míní Fico. 

„Vnímáme, jak slabě má vlastenectvím slovenská mládež okysličený život. Děje se to v době, kdy je část zmatených černokošilatých mladíků na Slovensku nadšená fašistickými symboly,“ prohlásil Fico. 

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

6. říjen byl prohlášen za Den československé armády. Účast Svobodových jednotek v karpatsko-dukelské operaci byla největším bojovým vystoupením československého zahraničního vojska v průběhu 2. světové války.