Nový řecký premiér Papandreu je zároveň ministrem zahraničí

Atény – Jorgos Papandreu, nový řecký premiér, dnes představil svou novou vládu. Sám si přitom ponechal resort zahraničí, aby mohl usilovat o zlepšení vztahy s Tureckem. Nová řecká vláda má 16 ministrů, z toho pět žen. Ministři by měli převzít jmenovací dekrety již ve středu. Sedmapadesátiletý Papandreu dnes dopoledne v prezidentském paláci složil přísahu za přítomnosti prezidenta Karolose Papuliase a hlavy řecké pravoslavné církve Hieronymose.

Vicepremiérem Papandreu jmenoval Theodorose Pangalose, který dříve v socialistických vládách šéfoval diplomacii. Nyní byl pověřen koordinovat chod vlády v oblasti financí a obrany. Ministerstvo financí přebírá Jorgos Papakonstantinu. Jeho úkol nebude snadný, protože Řecko má jedno z nejvyšších zadlužení v EU.   

Papandreu seskupil do nového velkého ministerstva dosavadní rezorty hospodářství, financí a obchodního loďstva, a do jeho čela postavil Luku Kacelisovou. Do čela ministerstva obrany byl jmenován zkušený Evangelos Venizelos, který v předchozích vládách zastával různé ministerské funkce.

Nově byla vytvořena ministerstva životního prostředí, energetiky a klimatických změn, a také ministerstvo ochrany občana, které sdružuje policii a civilní ochranu.    

Papandreovo Panhelénské socialistické hnutí (Pasok) získalo v nedělních předčasných volbách téměř 45 procent hlasů. To pro ně znamená 160 mandátů, a tedy pohodlnou většinu v jednokomorovém parlamentu. Jorgos je již třetím Papandreem, který stojí v čele řecké vlády. Jeho dědeček Jorgos byl premiérem v letech 1944 až 1945 a znovu 1963 až 1965. Jeho otec Andreas dominoval řecké politice jako šéf Pasoku od roku 1981 do své smrti v roce 1996. Většinu tohoto času byl navíc premiérem.