Čečenský prezident vysoudil odškodné za urážku na cti

Moskva - Čečenský prezident Ramzan Kadyrov vyhrál soudní spor s ruskou organizací Memorial. Oblastní soud v Moskvě mu přiznal nárok na odškodné ve výši 70 tisíc rublů (41 tisíc korun) za urážku na cti. Té se měl šéf Memorialu Oleg Orlov dopustit, když Kadyrova obvinil ze zodpovědnosti za smrt aktivistky Natálie Estěmirovové. Kadyrov chtěl původně vysoudit deset milionů rublů. Orlov si za svými tvrzeními stojí a proti verdiktu soudu se chce odvolat.

„Za vše, co říkáme a publikujeme, neseme odpovědnost a jsme připraveni dokázat naši pravdu,“ prohlásil Orlov. Proti rozsudku se míní odvolat a případně se obrátit i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. 

Estěmirovová, která na Kavkaze pracovala pro Memorial, byla zastřelena 15. července krátce poté, co byla unesena v čečenské metropoli Grozném. Její tělo bylo nalezeno v sousedním Ingušsku.

Estěmirovová byla zavražděna jen několik hodin po tiskové konferenci v Moskvě, na níž ochránci lidských práv vyrukovali se silně kritickou zprávou o válečných zločinech, spáchaných během dvou válek, které v uplynulých 15 letech devastovaly Čečensko. Mnohá obvinění obsažená ve zprávě byla namířena také proti Kadyrovovi, který v minulosti stál v čele stínových bezpečnostních sil, všeobecně obviňovaných z únosů a vražd.   

Velké boje v Čečensku však utichly už před lety. Kadyrovovi se letos na jaře podařilo dosáhnout, že Moskva zrušila v autonomní republice zvláštní režim, čímž se podle pozorovatelů stal jediným pánem v Čečensku.