Polská korupční ruleta smetla další čtyři politiky

Varšava - Korupční skandál polských politiků pokračuje. Premiér Donald Tusk dnes odvolal šéfa protikorupčního úřadu Mariusze Kamińského a oznámil, že chce jmenovat parlamentní komisi, která by vyšetřila aféru kolem ovlivňování nového loterijního zákona ve prospěch majitelů heren a sázkových kanceláří. Dnes také odstoupil místopředseda vlády a ministr vnitra Grzegorz Schetyna, ministr spravedlnosti Andrzej Czuma a náměstek ministra hospodářství Adam Szejnfeld. V pondělí rezignoval ministr sportu a turistiky Miroslaw Drzewiecki a aféra už zlomila vaz i předsedovi poslaneckého klubu Občanské platformy Zbigniewovi Chlebowskému.

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, polská vládní strana Občanská platforma čelí největším problémům od vzniku vlády před dvěma roky. Nové ministry by měl premiér jmenovat příští týden.

„Czuma, Szejnfeld a Schetyna odcházejí ve jménu slušnosti, aby bránili dobré jméno vlády a Občanské platformy - ne protože jsou vinni,“ zdůraznil Tusk na tiskové konferenci s tím, že jejich rezignace jsou nutné k opětovnému získání důvěry voličů.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Kvůli korupci si sbalilo kufry už šest politiků

Odvolání šéfa protikorupčního úřadu zdůvodnil Tusk tím, že zneužíval své postavení a plnil přání opozice, místo aby spolupracoval s vládou. Opozice odvolání Kamińského nese nelibě, podotkl Karas. Funkci by měl Kamiński opustit do pátku, v úterý ho obžaloval prokurátor ze zneužití pravomoci kvůli tomu, že údajně naváděl agenty centrálního polského protikorupčního úřadu CBA k padělání listin a nabízení úplatků v souvislosti s vyšetřováním. Kamiński ale tvrdí, že je nevinný a že to dokáže před případným soudem.

Drzewiecki se údajně zasazoval o to, aby provozovatelé sázkových kanceláří nemuseli na podporu sportu odvádět ministerstvem financí navržených deset procent svých zisků. Podle CBA by blokováním chystaného zákona přišla státní pokladna o 469 milionů zlotých (2,81 miliardy korun).

V souvislosti s kauzou zveřejnil minulý týden list Rzeczpospolita odposlechy telefonátů Chlebowského s jistým podnikatelem z loterijní branže, v nichž Chlebowski tvrdí, že blokování zákona je jeho zásluha. Nahrávky prý dokládají, že i Drzewiecki byl v kontaktu s lobbisty. Chlebowski byl následně z funkce předsedy klubu odvolán. Schetyna a Drzewiecki byli ministry za Tuskovu Občanskou platformu, Czuma byl nezávislým ministrem. Schetyna převezme po Chlebowském post šéfa parlamentního výboru vládní strany.