V Bukurešti už druhý den demonstrují tisíce lidí za vyšší platy

Bukurešť - Na 13 tisíc odborářů, nezaměstnaných a důchodců demonstrovalo v Bukurešti proti vládě. Požadovali vyšší platy, důchody a větší sociální jistoty. Šlo o další protesty proti plánům rumunského premiéra na finanční reformy. Už v pondělí proti ní stávkovalo 800 tisíc státních zaměstnanců. Země prochází hlubokou ekonomickou recesí a vláda požádala o půjčku Mezinárodní měnový fond.

Demonstranti požadují, aby v příštím roce vzrostla minimální mzda na 740 lei (4500 korun) a v roce 2014 pak na 1300 lei (asi 8000 korun). Zvyšovat by se měly podle jejich představ i platy státních zaměstnanců. Skandující dav se také dožadoval lepší právní ochrany zaměstnanců, vytváření nových pracovních míst a vyšších důchodů. 

Jenže tato všechna přání jim nynější vláda premiéra Emila Boce zřejmě nebude moci splnit, země je totiž v hluboké ekonomické krizi. Už teď si na platy státních zaměstnanců půjčuje od Mezinárodního měnového fondu. Rumunsko má vysoké dluhy v cizích měnách a podle řady ekonomů by se bez mezinárodní pomoci mohlo propadnout do platební krize.

A krize teď navíc hrozí i vládě. Kabinet před týdnem ve čtvrtek opustili kvůli sporům s premiérem sociálnědemokratičtí ministři. V úterý 13. října má o důvěře pro Bocovu menšinovou vládu hlasovat parlament.      

Důvodem vládní rozepře je, že Bocovi liberální demokraté na rozdíl od sociálních demokratů podporují kandidaturu současného prezidenta Traiana Baseska. Prezidentské volby v Rumunsku se mají konat 22. listopadu.