Bič a mříže za televizní povídání o sexu

Rijád - Pět let vězení a k tomu 1000 ran bičem. Takový trest si vysloužil Saúd, který v srpnu v libanonské televizi mluvil o sexu - včetně předvádění erotických pomůcek. V Saúdské Arábii jsou taková témata na veřejnosti tabu. Dvaatřicetiletého rozvedeného otce čtyř dětí a zaměstnance letecké společnosti Mázina Abdala Džaváda odsuzují jak úřady, tak obyčejní lidé. Trest zahrnuje i zákaz cestování a poskytování rozhovorů médiím po dobu pěti let po propuštění. Dvě pobočky libanonské satelitní televize LBC, které pořad vysílaly, úřady zavřely.

Džavád v rozhovoru libanonské satelitní televize vyprávěl o svých milostných eskapádách. Se sexem prý začal ve čtrnácti - jenže podle šaríi je předmanželský sex zakázaný. Dnes loví ženy v ulicích, zatímco šaría říká, že muži a ženy, kteří nejsou příbuzní, se nesmějí nijak stýkat. A navíc se o sexu na veřejnosti mluvit nesmí. Hosté, kteří s Džavádem v pořadu vystupovali, si většinou vzali černé brýle a paruky, aby nebyli poznat, Džavád nic takového neudělal.

Džavádův obhájce se bránil tím, že televize rozhovor zmanipulovala - vytrhla pasáže z kontextu a překroutila je. Jeho klient prý navíc nebyl upozorněn na to, že je nahráván, a erotické pomůcky prý poskytl personál televize LBC. Zřejmě se odvolá; proti Džavádovi ale stojí i veřejné mínění - řada lidí je přesvědčená, že si trest za své chování zaslouží.

Vězení a bičování za televizní erotiku (zdroj: ČT24)