Do Bratislavy zavítala Světová výstava psů

Bratislava - Rekordní účast, nezvyklá plemena či zajímavé doprovodné akce jako módní přehlídka nebo tanec v podání psů. I to přináší do bratislavské Incheby od dneška do neděle údajně největší výstava psů v dosavadní historii mezinárodní kynologické federace World Dog Show 2009. Návštěvníkům přehlídky se představí zástupci více než 370 plemen z 60 zemí světa, o prestižní tituly světového šampiona bude soutěžit více než 20 000 psů.

Přihlášení zástupci jednotlivých plemen budou soutěžit o titul světový vítěz mladých, dospělých a veteránů. Na 200 rozhodčích z téměř 40 států bude posuzovat nejen barvu a kvalitu srsti, stavbu těla či chrup, ale také povahové vlastnosti charakteristické pro konkrétní plemeno. Na přehlídce budou zároveň uděleny i tituly slovenský šampión krásy mladých, dospělých a veteránů. V Bratislavě se bude kromě světové výstavy konat v pátek a v sobotu také celostátní výstava psů v petržalském Státním závodišti ve Starém háji; speciální výstavy připravily i některé chovatelské kluby. 

Na světové výstavě nebude chybět tradiční mistrovství světa v poslušnosti, takzvané obedience. V samostatném závodě se mohou se svými zvířecími miláčky představit i děti, podmínkou účasti je platný očkovací průkaz. Oživením výstavy bude přehlídka oblečení určeného pro psy či tanec v podání čtyřnohých šampiónů.


K nejčastěji zastoupeným rasám výstavy patří podle organizátorů americký stafordšírský teriér, rodéský ridžbek, labradorský retriever, cane corso, jorkšírský teriér či beagle. Milovníci psů se mohou těšit i přibližně na čtyři desítky jedinečných psích plemen, slovenský chov budou reprezentovat čtyři národní plemena, a to slovenský čuvač, slovenský kopov, slovenský hrubosrstý stavač a československý vlčák. 

Historie světové výstavy psů se podle organizátorů začala psát před 40 lety ve Varšavě, dějiště přehlídky se od té doby přesouvá vždy do jiné země. O letošním hostiteli světové chovatelské špičky rozhodla Mezinárodní kynologická federace (FCI) před čtyřmi lety v Buenos Aires. Pořadatelé očekávají zhruba 100 000 návštěvníků.

Telefonát Tomáše Holetze (zdroj: ČT24)