Haider přitahuje kontroverzi i po své smrti

Klagenfurt – Rakousko, především pak oblast Korutan, si připomíná výročí tragické smrti bývalého zemského hejtmana, pravicového populisty a charismatického politika Jörga Haidera. Miláček davů a zakladatel strany Svaz pro budoucnost Rakouska se 11. října 2008 zabil opilý v autě, když dvojnásobně překročil povolenou rychlost a narazil do sloupu. Razantní aktivity Jörga Haidera změnily konzervativní politické osnovy Rakouska. S výraznou regionální osobností byla vždy spojována kontroverze, která neustává ani rok po jeho smrti.

Političtí dědicové se snaží ve společnosti vzbudit dojem, že Haider a jeho názory mají v Korutanech stále silné postavení. „Možná někdo doufal, že na něj zapomeneme, ale to se nestane. Tolik toho udělal,“ svěřila se jedna z žen.

V Klagenfurtu se v době prvního výročí smrti otevřela nová expozice věnovaná životu slavné korutanské osobnosti. Setkala se však spíše s rozporuplnými reakcemi. V médiích získala špatný ohlas vinou značné idealizace Haiderovy osoby, oživováním dávno vyvrácených konspiračních teorií o jeho smrti nebo zamlčením nacistického přesvědčení Haiderových rodičů i většiny jeho vlastních kontroverzních postojů. „Výstava je naprosto nekritická, úplně chybí jeho krajně pravicové výroky. Ale i to byl Jörg Haider,“ vyjádřil se levicový aktivista Heimo Mauczka.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

O rozruch se postaral rok poté také deník Bild, který otiskl článek s výpovědí údajného Haiderova milence. Současný korutanský zemský hejtman Bernard Dörfler odmítl tyto informace komentovat a nazval je navíc „špínou“. I přes výrazný neúspěch ve dvou zemských volbách v minulém měsíci se Svaz pro budoucnost Rakouska snaží udržet kult svého zakladatele alespoň ve svém regionu. Mimo Korutany se mu pravděpodobně nepodaří výrazněji prosadit. Stranou proto hýbou nesmiřitelné hádky o další podobě a nervozita i navenek narůstá.

Haider, který byl zakládajícím předsedou pravicově populistického Svazu pro budoucnost Rakouska, byl velmi kontroverzním, v Rakousku však zároveň i uznávaným a oblíbeným politikem. Podle rakouských médií „žil a zemřel jako popová hvězda“. Haider měl v osudnou noc na 11. října v krvi 1,8 promile alkoholu. Při cestě domů vyjel nedaleko Klagenfurtu během předjíždění ze silnice, narazil do betonového sloupu a několikrát se s vozem převrátil. V momentě nehody jel rychlostí nejméně 142 kilometrů za hodinu, přičemž v daném místě byla povolena pouze rychlost 70 kilometrů za hodinu. Utrpěl několik vážných poranění a na místě zemřel. Vyšetřovatelé později vyvrátili veškeré spekulace o sabotáži na voze osmapadesátiletého populistického politika, které se po jeho úmrtí vyrojily.