V nedělní imitaci voleb drtivě vyhrálo Jednotné Rusko

Moskva - Rusko sčítá hlasy z nedělních voleb do místních zastupitelstev. Ve většině částí federace skončily podle předběžných výsledků jasným vítězstvím kandidátů vládnoucí strany Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina. Jejich celkový zisk se blíží 80 procentům. Jedině ve Rževu asi 200 kilometrů západně od Moskvy se opozičním komunistům podařilo o tři procenta porazit vládnoucí stranu, starostou města však byl zvolen kandidát Jednotného Ruska. V mnoha částech země hlasování poznamenala nízká účast voličů a zásahy úřadů.

V Rusku se v neděli konalo celkem 6696 voleb různého typu a úrovně, od místních referend až po volby městských sněmů. Jak upřesnil moskevský zpravodaj Josef Pazderka, hlasovalo se v 76 z 83 regionů a voleb se mohlo účastnit téměř 30 milionů voličů. Konečné výsledky by měly být známy ve středu.

Podle ústřední volební komise nebyly zaznamenány vážné vady, opozice ale pochybuje o demokratičnosti hlasování a hovoří o vhazování padělaných lístků či o opakovaném hlasování některých voličů, přepravovaných do volebních místností armádními autobusy. Zásahy ze strany úřadů podle opozice a médií předurčily výsledek a liberální opoziční strana Jabloko chystá stížnost pro soud.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Spíš imitace než volby, soudí Moskvané

K nejsledovanějším patřily volby v Moskvě, kde ale hlasovalo jen 30 procent z přibližně sedmi milionů voličů. Městský sněm tu budou napříště vytvářet jen dvě strany: Jednotné Rusko a opoziční komunisté. Ostatní čtyři partaje nepřekonaly hranici sedmi procent hlasů. Většina opozičních kandidátů ale byla vyřazena ještě před začátkem hlasování – údajně kvůli administrativním nesrovnalostem, připomíná Pazderka. Starosta Jurij Lužkov, který stojí v čele metropole osmnáctým rokem, tak nejspíš ve funkci, považované za třetí nejdůležitější v zemi, vydrží až do roku 2011. Víc než tři pětiny dotázaných Moskvanů ale v jednom nezávislém průzkumu označily hlasování za imitaci, která nemá se skutečnými volbami nic společného.

Ministerstvo vnitra tvrdí, že hlasování se odehrálo bez excesů, podle ústřední volební komise byly volby klidnější než hlasování na jaře. Klid narušily jen útoky ozbrojenců v dagestánském městě Derbent, kde zůstala asi třetina volebních místností uzavřena. Zatímco jarní regionální volby byly chápány jako první test spokojenosti Rusů s režimem od vypuknutí krize, nyní většina komentátorů pokládala výsledek za předurčený. Nehledě na výzvy prezidenta Dmitrije Medveděva k otevřenější politické soutěži totiž úřady využily své páky, aby hlasování vyznělo jako ještě jednoznačnější podpora vládnoucí straně.

  • Volby do ruských místních zastupitelstev autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/116978.jpg
  • Volební místnost v Rusku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/116980.jpg
  • Volební místnost v Rusku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/116975.jpg