Francouzský jaderný fyzik prý připravoval teroristické útoky

Paříž - Jaderného fyzika, který pracoval v Evropské laboratoři pro jaderný výzkum, formálně obvinil francouzský soud ze zločinného spolčení s teroristickou skupinou. Dvaatřicetiletého vědce alžírského původu zatkli policisté ve čtvrtek. Měl mít vazby na severoafrickou odnož al-Káidy. V laboratoři se podílel na pokusech na jaderném urychlovači částic. Jak uvedla laboratoř, neměl ale přístup k žádnému materiálu, který by mohl využít k teroristickému útoku.

Francouzský jaderný fyzik, který byl ve čtvrtek zatčen kvůli údajným stykům s maghribskou větví teroristické sítě al-Káida, byl obviněn ze „zločinného spiknutí s teroristickým cílem“.

Dvaatřicetiletý muž alžírského původu pracoval u jaderného urychlovače částic v Evropské laboratoři jaderného výzkumu (CERN) v Ženevě. Laboratoř už v pátek ujistila, že se při práci „nemohl dostat do styku s čímkoli, co by mohlo být použito při teroristickém útoku“.

Policie při prohlídce zabavila podezřelému různá elektronická média a přenosné počítače, přes ty měl komunikovat se severoafrickou odnoží al-Káidy. Společně s fyzikem byl zatčen i jeho bratr, ten byl ale později propuštěn.