Britský premiér bude muset vrátit poslanecké náhrady

Londýn - Dvanáct a půl tisíce liber (350 tisíc korun) bude muset vrátit do státní pokladny britský premiér Gordon Brown. Podle nezávislého auditu si přesně tolik od roku 2004 naúčtoval na poslaneckých náhradách. Peníze sice neukradl, ale bylo to od něj nemravné. Omluvit se a vrátit příliš štědré náhrady musí i další poslanci. Skandál vypukl na začátku léta, teď se britští zákonodárci znovu sešli po parlamentních prázdninách. Některým vadí, že se nová pravidla uplatňují zpětně.

Závěry nezávislého vyšetřování dostal v pondělí každý britský poslanec. Speciální tým prošetřoval, jaké náklady si nechávali poslanci za posledních 5 let proplácet. Gordon Brown podle výsledků auditu bude muset vrátit 12 415 liber. Účtoval si totiž poplatky za úklid, jinou položku pak omylem naúčtoval dvakrát. „Musíme vyčistit politiku, musíme tento zdiskreditovaný systém odhodit na smetiště dějin a toto je součást celého procesu,“ okomentoval to Brown. 

Šéf konzervativců Cameron má vyšetřovatelům poskytnout více informací o hypotéce na dům ve svém volebním okrsku v roce 2006. Cameron již v červnu vrátil 218 liber, které si nechal v souvislosti s hypotékou proplatit navíc.   

Poslanci se zlobí, účtované náhrady byly v pořádku

Poslanci ale zdá se nebudou chtít náhrady jen tak vrátit. Někteří z nich se totiž zlobí, že komise přísnější kritéria pro nároky na náhrady uplatňovala zpětně. To znamená, že v době, kdy si poslanci „nemravné“ náhrady účtovali, to bylo podle tehdejších pravidel v pořádku. 

Platí to například v případě liberálního demokrata Nicka Clegga, jehož výdaje na údržbu zahrady v letech 2006 až 2009 dosáhly 3900 liber, což nijak neporušovalo parlamentní pravidla. Vyšetřovatelé ale došli nyní k závěru, že 1000 liber na údržbu zahrady za rok stačí a šéf liberálních demokratů by 910 liber navíc měl vrátit. Podle BBC platné předpisy neporušil ani Brown.