Somálští piráti nařídili španělským úřadům propustit dva únosce

Madrid - Pusťte dva piráty na svobodu a my vám vrátíme španělskou loď i s posádkou - to je podmínka somálských pirátů adresovaná španělským úřadům. Armáda této země totiž v Indickém oceánu zadržela dva Somálce, které z pirátství podezírá. Převezla je do Madridu, kde půjdou před soud. Mnoho zadržených somálských pirátů muselo být v minulosti propuštěno kvůli pochybnostem ohledně toho, kdo je smí vlastně soudit.

Somálští piráti, kteří zadržují španělskou rybářskou loď s 36člennou posádkou, vzkázali španělským úřadům, že s nimi budou o propuštění plavidla jednat, až osvobodí dva somálské piráty, kteří jsou nyní ve vazbě. 

„Naši přátelé musí být osvobozeni, pak začneme diskutovat o osudu lodi a rukojmí,“ oznámil jeden z pirátů Abdí Mohamed agentuře AFP. 

Dva zadržení piráti dorazili včera do Španělska, žalobci je chtějí postavit před soud za to, že se podíleli na únosu rybářské lodi v Indickém oceánu.

A piráti dnes opět útočili, asi 900 kilometrů od somálských břehů pronásledovali dvě francouzské rybářské lodě. Francouzští vojáci ale jejich útok odrazili. Útoky námořních lupičů v Adenském zálivu a v Indickém oceánu výrazně narušují provoz na jedné z nejdůležitějších námořních tras. Zločinci loni touto dobou zadržovali až 15 lodí, v současnosti jsou unesená pouze čtyři plavidla, včetně španělské lodi.