Nejvýkonnější počítač v Česku slaví narozeniny

Praha - Nejvýkonnější vědecký superpočítač v České republice s poetickým názvem Amálka slaví desáté narozeniny. Badatelé používají zařízení především k výzkumu složitého vesmíru. Počítač dokáže třeba vypočítat sílu slunečního větru. O modely má nyní zájem i americká kosmická agentura NASA.

Ačkoliv vznikají modely v malé místnosti na pražském Spořičově a není divu, že se dostaly i do hledáčku NASA. Sluneční erupce totiž můžou tvrdě zasáhnout nejrůznější technologie – od navigačních systémů přes telefonní sítě až po elektrické rozvody. 

Česká Amálka dokáže spočítat chování slunečního větru při setkání s planetami. S využitím družice se jí to už podařilo u Merkuru, tedy u nejbližší planety soustavy. Teď je na řadě Měsíc. Hledají se místa, kam nedávno dopadl meteorit a na rozdíl od zbytku Luny je tam magnetismus.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Složité výpočty Amálky jsou hlučné, ale také mimořádně rychlé. Počítač dokáže během jedné vteřiny 6 a půl bilionů výpočtů. Vědci Amálku neustále zdokonalují, teď už jde o šestou generaci a jedná se o neustálý koncert 356 procesorů. Amálka navíc v budoucnu nebude na všechy výpočty sama. Přibude k ní totiž další počítač – Emanuel.