Raketoplán Atlantis po jedenáctidenní misi přistál na Floridě

Mys Canaveral (USA) - Na Kennedyho vesmírném středisku na americké Floridě odpoledne SEČ přistál raketoplán Atlantis. Ukončil tak svou misi u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Atlantis strávil na oběžné dráze týden a na orbitální komplex dopravil 13 tun rezervních zařízení, které mají ISS udržet v chodu příštích pět až deset let. Dosednutí na přistávací plochu Kennedyho střediska v plánovaných 15:44 SEČ proběhlo zcela hladce. Atlantisu na rozdíl od předchozích letošních misí raketoplánů přálo i počasí, které bylo ideální. V okolí mysu Canaveral nebyl jediný mrak a bylo zcela jasno.

„Nemohli jste vybrat jasnější den,“ pochválil řídící středisko za výběr dne pro návrat z mise velitel Atlantisu Charles Hobauhg. Středisko mu naopak pogratulovalo k učebnicovému přistání. 

Po třech měsících na oběžné dráze se na Zemi s původní šestičlennou posádkou raketoplánu vrátila i Američanka Nicolle Stottová. Nejvíce se domů ale asi těšil astronaut Randy Bresnik, kterému se během pobytu v kosmu narodila dcera Abigail Mae. Poprvé by ji měl na vlastní oči uvidět v sobotu.

Spolu se sedmi astronauty dopravil Atlantis na Zemi také porouchané zařízení ze staničního systému na recyklaci vody. Celkem podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) urazil 7,2 milionu kilometrů a 171krát obkroužil planetu.   

Výprava Atlantisu byla posledním startem amerických raketoplánů v letošním roce. Příští rok plánuje NASA program raketoplánů po 30 letech ukončit. Do té doby by měly do vesmíru odstartovat ještě pětkrát.

Rozhovor s Janem Kolářem ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)


Další raketoplán k ISS poletí příští rok v únoru. Endeavour má na ni dopravit nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola, který kosmonautům umožní dokonalý výhled ze stanice.