Režisér filmu Avatar se pyšní svojí hvězdou na hollywoodském chodníku

Los Angeles - Na hollywoodském chodníku slávy od pátku přibyla nová hvězda. Jejím majitelem je kanadský režisér James Cameron. Ocenění se mu dostalo právě v den, kdy do světových kin vstoupil jeho nejnovější snímek s názvem Avatar. Tento údajně nejdražší film všech dob při půlnočních projekcích vydělal v Severní Americe v přepočtu zhruba 64 milionů korun. První Cameronův film od slavného Titaniku měl světovou premiéru 11. prosince v Londýně. Vedle mnoha pochvalných recenzí už stačil získat i čtyři nominace na Zlaté glóby, včetně nominací na nejlepší film a nejlepší režii. V českých kinech je od čtvrtka.

Na nejznámější hollywoodské ulici přihlíželo odhalení Cameronovy hvězdy na dvě stovky lidí. Režiséra doprovodili i dva klíčoví herci jeho kariéry - Arnold Schwarzenegger a Sigourney Weaverová.

Schwarzenegger, který je nyní kalifornským guvernérem, byl hrdinou prvních dvou snímků Terminátor, jež Cameron režíroval. Sigourney Weaverová zase hrála ve Vetřelcích z roku 1986 i novince Avatar. Pětapadesátiletý filmař obdržel hollywoodskou hvězdu s pořadovým číslem 2396.

Filmoví odborníci očekávají, že Avatar, jehož oficiální rozpočet činil více než dvě stě milionů dolarů, by mohl během prvního víkendu vydělat přes pětasedmdesát milionů dolarů. I přesto to ale nebude stačit na letošního premiérového rekordmana - upírskou romanci Twilight sága: Nový měsíc. Ta za první víkend v severoamerických kinech utržila více než 142 milionu dolarů.

James Cameron a Arnold Schwarzenegger na Chodníku slávy
Zdroj: ČT24/ČTK/AP