Lidé mohli pozorovat vypaření komety on-line

Praha - Do bezprostřední blízkosti Slunce se dostala kometa a přímo ve sluneční koróně celá shořela. Vesmírná kolize není až tak výjimečná - podobný osud už měly stovky jiných komet. Vůbec poprvé ale bylo tento úkaz možné sledovat prostřednictvím družice SOHO v přímém přenosu na internetu.

„Kdo měl přístup k internetu, mohl pozorovat mezi 2. a 3. lednem pouť komety, která se vypařila nad povrchem,“ tvrdí astronom Pavel Suchan. Slunce zničí vše, co se přiblíží. Ve vzdálenosti milionů kilometrů má teplotu milion stupňů. „Potom zbyl chvost té komety, který doslova odfoukl sluneční vítr,“ dodává Suchan.

Kometu objevil australský astronom, který se díval na to, co družice SOHO právě pozoruje. Ihned dal echo mnoha serverům po světě. Amatérských hledačů komet je spousta a někteří už jich našli desítky. „Závodí a pak o nich publikují na svých webech,“ říká astronom Martin Šolc.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Právě zaniklá kometa patří do takzvané Kreutzovy skupiny. Jde o objekty s podobnou drahou, jež mají zřejmě jednoho předka. Podle Šolce jde zřejmě o kometu z roku 372 př.n.l., která se rozpadla. Komety z této rodiny umí zaujmout. Některé z nich byly v historii viditelné na Zemi pouhým okem a ve dne.