Vánoce dorazily do Ruska, Medveděv s Putinem do kostela

Moskva - Miliony Rusů dnes slaví pravoslavné Vánoce. V moderní ruské společnosti sice svátky zůstávají ve stínu vítání Nového roku, řada Rusů včetně politických špiček však i tak zamířila do kostela. Vánoční svátky, které se podle juliánského kalendáře slaví dva týdny za střední a západní Evropou, začínají večer na Tři krále s první noční hvězdou. Světí je dvě třetiny z přibližně 142 milionů Rusů. Rozdávání dárků ale mají ruské děti za sebou. Děda Mráz je obdarovává na Nový rok.

Vánočním svátkům má podle pravoslavné tradice předcházet čtyřicetidenní půst, který končí nejdříve 6. ledna v okamžiku, kdy se objeví první hvězda na noční obloze. Slavnostní bohoslužby začaly o středeční noci a mají pokračovat dnes ráno a večer. Podle odhadů ministerstva vnitra se nočních bohoslužeb zúčastnilo na tři miliony věřících.

Do moskevského chrámu Krista Spasitele, kde liturgii sloužil patriarcha Kirill, zavítal spolu s pěti tisícovkami věřících i prezident Dmitrij Medveděv s chotí. Tuto tradici do Kremlu po více jak sedmdesáti letech komunismu navrátil první prezident Boris Jelcin. Premiér Vladimir Putin uvítal Vánoce ve vesnickém kostele ve vsi Selišče u Kostromy na březích Volhy.

Putin slíbil církvi památný hřbitov, ministr to dementoval

Ku příležitosti svátků, které potvrzují sbližování Kremlu a pravoslavné církve, přislíbil Putin patriarchovi, že stát církvi navrátí moskevský Novoděvičí klášter a přilehlý hřbitov. Ten patří mezi význačné ruské pamětihodnosti, neboť zde leží ostatky předních osobností ruské kultury. Ministr kultury Alexandr Avdějev však posléze upřesnil, že vlastní hřbitov Moskvě zůstane.

Gregoriánský kalendář sice platí od bolševické revoluce z roku 1917 i v Rusku, pravoslavná církev se ale odmítá staršího, juliánského kalendáře vzdát. Argumentuje tím, že to nechtějí sami věřící a že posunuté svátky jsou ruskou zvláštností. Tak jako tak Rusům svátky přináší především desetidenní volno, které potrvá až do konce týdne. Podle expertů však stojí ruskou ekonomiku nejméně 600-700 miliard rublů (zhruba 370 až 430 miliard Kč).