Americké pandy budou mít v Číně dietu

Atlanta - Dvě pandy, které se narodily ve Spojených státech, se stěhují do Číny. Absolvují tu jazykový kurz a dietní kúru. Tím hlavním důvodem je však samozřejmě potřeba rozmnožení jednoho z nejvíce ohrožených živočišných druhů. Oba medvědi se narodili v americké zoo pandám, které sem byly zapůjčené právě z Číny. Jejich potomci se teď ale mají vrátit do své domoviny. A možná zažijí kulturní šok, v Americe byli zvyklí pojídat sušenky s vlákninou, v Číně dostanou jen bambus. Navíc nebudou zřejmě zdejším ošetřovatelům vůbec rozumět. Americké zoo dosud chovaly celkem 14 pand.

Mej-lan, medvědice ze zoo v Atlantě, a Taj-šan, medvěd z Washingtonu, se stěhují do S'-čchuanu, kde budou žít s ostatními pandami v místní rezervaci. Ošetřovatelé z USA se ale obávají, aby zvířata neutrpěla šok. Učili je proto v posledních měsících základní povely v čínštině, aby pandy novým ošetřovatelům aspoň trochu rozuměly. Pro jistotu posílají ošetřovatelé svým kolegům do Číny i seznam povelů v angličtině.

Čemu ale asi medvědi neporozumí vůbec, bude důvod, proč přišli o své oblíbené sušenky, kterými je v USA krmili. Pandy v S'-čchuanu totiž dostávají jen bambus, i na ten si tedy budou muset americké pandy zvyknout. Vychovatelé z amerických zoologických zahrad však věří, že se podobné svízele spojené se stěhováním podaří rychle vyřešit. „Taj-šan se stal symbolem ochrany přírody. Dává naději nám všem, kdo spolupracujeme na záchraně pandí populace. Jsme hrdí na to, že jsme Taj-Šanovi pomohli na svět,“ prohlásil ředitel washingtonské zoo John Berry. 

Taj-šan vyráží na záchrannou misi po trase Washington-S\'-čchuan (zdroj: ČT24)

Mej-lan je vůbec první mládě, které se v Atlantě pandímu páru zapůjčenému z Číny narodilo. Malá panda se stala nesmírně populární a tisíce návštěvníků mířily do zoo jen kvůli ní. Stala se dokonce tak slavná, že měla své webové stránky, na kterých bylo možné sledovat ji online díky webové kameře.

Pandy
Zdroj: ČT24/zooatlanta.org