Modul Tranquility má už své chladicí zařízení

Mys Canaveral (USA) - Dva astronauti dnes po necelých šesti hodinách ukončili druhý výstup do volného prostoru z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). K novému modulu Tranquility nainstalovali vnější potrubí s chladicí směsí na bázi amoniaku a provedli řadu dalších „oživovacích“ prací. Robert Behnken a Nicholas Patrick zahájili výstup po třetí hodině ranní SEČ a jejich pracovní směna vně komplexu skončila v 9:14 SEČ. Informoval o tom web NASA.

Připojování rozvodů byla náročná práce, protože některé hadice měřily až 5,5 metru. Astronauti byli vystaveni také možnému riziku kvůli čpavku (amoniaku), který mohl poškodit skafandry. Malé množství ho nakonec uniklo směrem na Patricka, když uvolnil propojení. Své kolegy ale ujistil, že na jeho obleku žádný zbytek čpavku nezůstal a že se uvolněná chladicí směs v pevném shluku jen pohybovala kolem jeho pravé rukavice a štítu přilby.

Letová kontrola oznámila, že tento drobný únik očekávala. Na konci instalatérských prací ale Behnken z bezpečnostních důvodů zkontroloval Patrickův skafandr, žádné poškození neobjevil.

Poté Behnken připevnil na trup nového modulu ISS izolaci, nastavil osovou kameru a uvolnil zámky, které zajišťovaly tlakový uzávěr na jednom ze spojovacích uzlů Tranquility během startu Endeavouru. K tomuto uzlu bude trvale nainstalována vyhlídková kupole, která je prozatím připojena jinde. Patrick namontoval na modul větrací ventil, který bude součástí atmosférické kontroly stanice a zásobovacího systému, a osm madel.

Tranquility se pomalu zaplňuje

Uvnitř orbitálního komplexu mezitím posádka pokračovala s přesunem zařízení do Tranquility a s nastavováním ventilačního systému. Doposud nemohla být uvedena do provozu většina systémů v nové sekci, protože bez účinného chlazení by z ní nemohlo být odváděno teplo, které přístroje produkují.

Kosmonauty čeká ještě jeden výstup, při kterém dokončí instalační práce na nové sekci ISS a přemístí vyhlídkovou kupoli z dočasného místa na trvalé.

V sobotu se astronautům nepodařilo kvůli nepřesnosti materiálu namontovat izolační kryt dokovacího portu mezi Tranquility a kupolí. Izolace má chránit úchytné mechanismy před poletujícími úlomky a chladem. Odtlakování a ukotvení kupole plánované na dnešní den bylo proto přeloženo do doby, až se problém vyřeší.

Astronaut u ISS
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/NASA