Kolu, pijeme kolu! Češi si libují ve sladkých limonádách

Brusel - Češi a Slováci se v Evropské unii řadí mezi národy, kde si lidé vůbec nejvíc dopřávají sladké nápoje, jako je třeba limonáda nebo kola. Ukazují to výsledky průzkumu Eurobarometr. Česko a Slovensko je na třetím místě za Bulharskem a Kyprem. Podle evropského průzkumu ale na druhou stranu Češi dobře pečují o své zuby, průměrně navštíví dentistu 1,9krát do roka.

Na dotaz, zda si dávají některý ze sladkých nápojů často, odpovědělo kladně 31 procent Čechů a Slováků, 32 procent Kypřanů, 40 procent Bulharů, avšak v průměru jen 19 procent Evropanů. Naopak nikdy si je prý nedá 25 procent a zřídka 30 procent Evropanů. 

Češi navíc patří ke „špičkám“ v 27členné Evropské unii i v tom, jak často během dne jedí či pijí. Zatímco průměr v EU činí něco málo přes pětkrát, tak v Nizozemsku, v Česku a na Maltě je to podle dat Eurobarometru více než sedmkrát a v Dánsku dokonce více než osmkrát denně. 

Průzkum byl součástí širšího výzkumu o tom, jak Evropané pečují o své zuby. Výsledky ukázaly, že Evropané v průměru v posledních 12 měsících navštívili zubaře 2,2krát. Šampióny v tomto směru jsou Rumuni (3,6krát). Naopak na Maltě to bylo jen 1,7krát. Slovákům, Čechům a Švédům v tomto ohledu patří třetí až pátá pozice od konce, shodně zubaře navštívili minulý rok 1,9krát.