Unesená Češka z Lékařů bez hranic je na svobodě

Port-au-Prince - Česká pracovnice mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) a její belgická kolegyně, které minulý pátek na Haiti unesla skupina ozbrojenců, byly dnes propuštěny na svobodu. Obě ženy jsou podle švýcarské televize TSR v pořádku. Šlo o první únos humanitárního pracovníka na Haiti od ničivého zemětřesení z 12. ledna.

Únosci přepadli humanitární pracovnice ve vozidle na předměstí metropole Port-au-Prince. Zajali i řidiče, kterého brzy propustili, aby úřady a MSF informoval tom, že požadují výkupné. Organizace udržovala incident v tajnosti, aby nezkomplikovala vyjednávání o jejich propuštění, sdělil mluvčí MSF Michel Peremans.

„Cítíme nesmírnou úlevu. Obě jsou v pořádku,“ podotkl. Lékaři bez hranic s ohledem na soukromí obou žen nechtějí zveřejňovat podrobnosti o případu. Peremans se odmítl vyjádřit i k tomu, zda bylo zaplaceno nějaké výkupné. Dodal, že není ve zvyku MSF výkupné platit. Řekl také, že MSF chce dál na Haiti i po tomto incidentu působit. Hodlá ale přehodnotit způsob, jak dál pracovat.

Haiti zasáhlo v lednu zemětřesení o síle sedmého stupně Richterovy škály. Hlavní město Port-au-Prince a jeho okolí leží v troskách. Počet lidí, kteří přišli o život, už dosahuje 230 tisíc. Katastrofa se stala také příležitostí pro kriminální aktivity zločineckých skupin posílených o trestance uprchlé ze zbořených věznic.

Mluvčí Lékařů bez hranic Michel Peremans:

„Chceme v práci pokračovat. Jsme tady 19 let a země toho potřebuje opravdu hodně. Naše pomoc je klíčová, takže chceme zůstat. Samozřejmě přehodnotíme způsob, jakým na Haiti pracujeme.“

  • Mluvčí Lékařů bez hranic Michel Peremans autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1495/149453.jpg
  • Oběť zemětřesení na Haiti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1494/149345.jpg