Klid před bouří – Bangkok se připravuje na obří protivládní demonstrace

Bangkok – V Thajsku to znovu vře, do ulic se o víkendu chystají tisíce lidí, aby protestovali proti vládě. Zastánci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, který byl obviněn z korupce a v roce 2006 byl svržen, chtějí vyzvat současného předsedu vlády Apchisita Vedžadžívu, aby vypsal nové volby. Na protesty se připravují bezpečnostní síly, pořádek v ulicích bude hlídat na 50 tisíc příslušníků.

Bangkok se připravuje na demonstrace. Město je sice zatím klidné, je to ale zřejmě jen klid před bouří, na neděli vyhlásili zastánci Šinavatry mohutné protesty. Těch by se mělo zúčastnit až milion lidí. 

Řada bangkockých škol a úřadů zůstala dnes z preventivních důvodů zavřená. Banky hlídají ozbrojení strážci, stejně jako vládní budovy. Velvyslanectví vyzvala cizince, aby se k demonstracím nepřibližovali. Protestující chtějí setrvat v ulicích metropole, dokud premiér nevyhlásí nové volby.   

Vláda varovala, že proti účastníkům protestů tvrdě zasáhne, pokud demonstrace přerostou v násilí. Opozice nicméně slibuje, že její akce budou sice co do počtu účastníků obrovské, nicméně mírové.   

Poslední velké opoziční protesty se v dubnu loňského roku změnily v násilné střety, při nichž dva lidé zemřeli a desítky dalších utrpěly zranění. „Pokud demonstranti zahájí obléhání, nebudeme to považovat za mírový protest a okamžitě podnikneme kroky k rozptýlení davu,“ řekl vicepremiér Sutchep Tchaugsuban.