Rusko v Indii postaví až 16 jaderných reaktorů

Dillí – Ruský premiér Vladimir Putin je na oficiální návštěvě Indie. Dojednal tady, že Rusko v nejbližších letech v Indii vybuduje až 16 jaderných reaktorů, které budou sloužit k výrobě elektřiny. Novinářům to dnes řekl šéf ruské společnosti Rosatom Sergej Kirijenko. Indie se navíc s Ruskem dohodla na koupi 29 stíhaček MiG-29, jedná se o transakci za 1,5 miliardy dolarů.

„Zatím je zřejmé, že jich bude 12. To ale není konečný počet,“ podotkl k plánům výstavby reaktorů šéf ruské společnosti Rosatom Sergej
Kirijenko. Šest reaktorů má být podle něj postaveno v letech 2012 až 2017, výstavba zařízení v Haripuru v Západním Bengálsku ale zřejmě začne až po roce 2017.

Putin se dnes setkal se svým indickým protějškem Manmóhanem Singhem. Ruský premiér má zájem například o spolupráci na vývoji bojových letounů páté generace nebo o výrobu víceúčelových nákladních letadel. V oblasti zemědělství stojí třeba o obchod s minerálními hnojivy.

Studio ČT24 k rusko-indické vojenské spolupráci (zdroj: ČT24)

Indie odkoupí od Ruska stíhačky 

Indie kromě toho dnes s Indií podepsala dohodu o odkoupení téměř třicítky stíhaček MiG-29/KUB. „Podle smlouvy začne dodávka v roce 2012,“ řekl novinářům Michail Pogosjan, generální ředitel ruských výrobců letadel RAC-MiG a Suchoj, který je v Indii spolu s delegací ruského premiéra. 

Rusko, které má od 50. let minulého století s Indií velmi úzké vztahy, zajišťovalo této zemi 70 procent veškerého vojenského vybavení. V posledních letech se ale Indie začala při obstarávání zbraní a dalších vojenských dodávek obracet i k dalším státům, především Izraeli a USA.