Policista, jenž zastřelil 14letého zloděje, dostal podmínku

Vídeň – Rakouský zemský soud dnes potrestal osmiměsíčním podmíněným trestem policistu, který v srpnu 2009 zastřelil čtrnáctiletého zloděje. Ten se spolu s komplicem vloupal do obchodního centra v Kremži na Dunaji. Policisté je nachytali, jednoho zloděje zastřelil policista na útěku. Podle soudu šlo o zabití z nedbalosti za obzvlášť nebezpečných okolností.

Soud vycházel z předpokladu, že obžalovaný nechtěl Floriana P. skutečně zabít, i když pachateli zjevně nemířil na nohy, jak by měl. Současně však soud zdůraznil, že při profesionálním chování, by mohl být pachatel ještě naživu. Policistovu služební pistoli, z níž v obchodním centru střílel, předá soud přímo policejnímu ředitelství a nikoli dotyčnému. „Doufám, že už vám nebude vydána,“ řekl soudce s narážkou na očekávanou kancelářskou službu odsouzeného.   

Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Policista se ale o s vé zaměstnání zřejmě bát nemusí. Propuštěn by byl, kdyby trest přesáhl délku jednoho roku. Při daném rozsudku tak bude policista potrestán pouze podle vnitřních předpisů disciplinárním trestem. 

Kremžský případ vzbudil loni v Rakousku velké emoce. Policejní hlídka překvapila čtrnáctiletého Floriana a tehdy šestnáctiletého Rolanda v noci na 5. srpna v obchodě s elektronikou Merkur. Mladšího z chlapců, které podezřívala z vloupání, přitom zastřelila, staršího postřelila. Později policisté ještě zadrželi osmadvacetiletého Rumuna, který jim dělal šoféra. 

V obchodě tehdy zasahovala dvoučlenná hlídka, muž a žena. Stříleli oba, ale zatímco policista zasáhl Floriana do plic a zásah byl smrtelný, policistka prostřelila staršímu komplici Rolandovi jednou ranou obě stehna, což státní zastupitelství vyhodnotilo jako přiměřenou obranu.